Broj pripadnika afganistanske vojske u velikom padu

EPA/MUHAMMAD SADIQ

Talibani kontroliraju sve veći dio afganistanskog teritorija dok je broj pripadnika afganistanske vojske u velikom padu unazad godinu dana, piše u službenom američkom izvješću objavljenom u utorak.

Najnovije tromjesečno izvješće SIGAR-a, javne organizacije zadužene za nadziranje američkog djelovanja u Afganistanu, pruža lošu sliku sigurnosnog stanja u toj zemlji opustošenoj u gotovo 17 godina sukoba, dok snage NATO-a raspoređene u zemlji pod američkim zapovjedništvom tvrde da ondje napreduju.

Izvješće je objavljeno dan nakon novog niza napada u kojima je bilo više desetaka mrtvih, od kojih 11 djece i devet novinara, uključujući glavnog fotografa novinske agencije France presse u Kabulu Shaha Maraija.

Po SIGAR-u brojno stanje afganistanskih oružanih snaga palo je za 10 posto u godinu dana te je 31. siječnja iznosilo 296.409 osoba koje služe u vojsci i policiji.

Talibani i džihadisti Islamske države nanizali su napade na afganistansku vojsku i policiju zadnjih mjeseci, što utječe na moral postrojbi već oslabljenih dezerterstvom i korupcijom.

Talibani i ostali afganistanski pobunjenici sada kontroliraju 14,5 posto od 407 okruga u zemlji, nikad dosegnutu razinu od početka SIGAR-ova brojenja 2015.

Afganistanska vlada kontrolira tek 56,3 posto okruga (jedan više nego prošle godine), a oko ostalih se okruga vode bitke.

Komentiraj