Brod s migrantima “Alan Kurdi” dobio dopuštenje da pristane na Malti

Malteška vlada objavila je u nedjelju da će njezine oružane snage prepratiti u maltešku luku njemački humanitarni brod Alan Kurdi sa 65 migranata, koji će potom hitno biti prebačeni u druge europske zemlje.

Brod se trenutno nalazi u međunarodnim vodama.  “Sve spašene osobe koje se nalaze na brodu bit će odmah premještene u druge zemlje EU-a. Nitko od migranata neće ostati na Malti”, kaže se u priopćenju vlade.

Malta, koja je u nedjelju vodila razgovore s EU-om i Njemačkom, pojašnjava da nitko od migranata neće ostati na njezinom teritoriju “s obzirom da taj slučaj nije u nadležnosti malteških vlasti”.

Taj je brod s migrantima zaplovio prema Malti pošto mu je odbijen zahtjev za pristajanjem u talijanskim lukama, no isprva nije dobio dozvolu za ulazak u malteške teritorijalne vode kao ni pristajanje u luku.

Talijanska migracijska politika dovela je do sukoba između nevladinih organizacija i talijanskih vlasti zbog pravila po kojima su za brodove s migrantima zatvorene luke u toj zemlji.

Plovilo pod njemačkom zastavom, nazvano po trogodišnjem sirijskom izbjeglici koji se 2015. utopio u Sredozemlju, u subotu je, nakon nesuglasica sa službenim Rimom, odlučilo promijeniti smjer te zaploviti prema Malti.

U dogovoru s Europskom komisijom i njemačkom vladom, zemlje EU-a “pobrinut će se i za najmanje pola od 58 migranata” koje je u odvojenom slučaju spasila malteška mornarica.

Komentiraj