Brnjac: Pad turističkog prometa u Zagrebu

Ministrica turizma Nikolina Brnjac upozorila je u četvrtak, na online konferenciji “Budućnost Zagreba nakon potresa – arhitektonski pogled”, na pad turističkog prometa u prvih devet mjeseci ove godine – i to 26 posto u broju turista i 31 posto u broju noćenja, u odnosu na 2019..

Rekla je i kako bi urbani turizam glavnog grada ostvarivao kontinuirani rast i u ovoj godini da ga nije pogodio potres i pandemija Covida-19.

Istaknuvši kako posljedice potresa emotivno još „žive“ u građanima Zagreba, podsjetila je da je Zagreb u prethodnom razdoblju ostvarivao  trend dvoznamenkastog rasta turističkog prometa.

Navela je, kako stoji u priopćenju Ministarstva turizma i sporta, i da je potres  značajno oštetio jedan od temeljnih turističkih resursa Zagreba – centar grada s njegovom srednjoeuropskom graditeljskom baštinom.  Uz to, stradale su privatne i javne zgrade različitih namjena koje pridonose turističkoj i prostorno-arhitektonskoj prepoznatljivosti grada.

Razmjeri šteta, kazala je ,procijenjeni su na 86 milijardi kuna, što je oko 60 posto godišnjeg državnog proračuna.

Istaknuvši kako su Gornji i Donji Grad duša Zagreba, Brnjac je rekla da glavni preduvjet za povratak turizma kakvog znamo nije samo osnovna građevinska aktivnost, već i strukturna obnova zgrada u tom području.

„Kao priliku za oporavak turizma grada Zagreba i bližeg okruženja koji su također bili pogođeni potresom, ali i COVID-om, vidimo u razvoju posebnih oblika  turizma, posebice zdravstvenog turizma, eno-gastronomskog turizma, kulturnog turizma s povijesnim i arhitektonski važnim lokacijama, kao i ruralnog i  turizma zaštićenih područja u bližoj okolici kao što su Park prirode Medvednica, te Turopolje, Vukomeričke gorice i druga mjesta“, poručila je Brnjac u sklopu četverodnevne online konferencije koju organizira Društvo arhitekata Zagreb (DAZ).

Konferencija je započela u utorak, a DAZ ju je sadržajno organizirao u četiri teme.

Prvoga dana u središtu je bila tema “urbanizam.ZG – pokretanje procesa urbane obnove Zagreba”, potom “Arhitektura i naslijeđe – budućnost graditeljskog nasljeđa Zagreba, “ARTUR – doprinos turizma obnovi Zagreba te “Dani ZG arhitekture – budućnost Zagreba utemeljena na 350 godina iskustva Sveučilišta”.

Pokrovitelji konferencije su Grad Zagreb, Sveučilište u Zagrebu i Vlada Republike Hrvatske s njezina četiri ministarstva ovisno o temi koja je u središtu.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]