Brnjac o turističkim rezervacijama: “Sve zanima kakve su brojke…”

Ministri financija i turizma Zdravko Marić i Nikolina Brnjac nisu u srijedu jasno odgovorili hoće li se povećati doprinos za zdravstvo, te kako je s turističkim rezervacijama za sezonu.

Upitan što će biti s doprinosima za zdravstvo i hoće li se povećavati, ministar Marić rekao je prije užeg kabineta Vlade kako je stav Vlade od početka mandata da se ide u porezno rasterećenje. “Dakle, smanjene poreza, što se provodi i dan danas. COVID je još uvijek tu, brojni akteri postavljaju pitanje potrebe daljnjeg smanjivanja poreza, mi smo konzistentni i ostat ćemo. Imali smo intervenciju u sustav doprinosa, upiralo se na prihodnu stranu proračuna, a onaj dio koji je u djelokrugu svih na koji sudjelujemo, ona će dati svoj doprinos, ali nije rješenje cjelokupne problematike. Dva doprinosa smo potpuno ukinuli, ukupni obujam doprinosa na plaće, trošak poslodavca je smanjen sa 17,2 na 16,5 posto. Ukupnu sumu doprinosa za zdravstvo smo pretvorili na jedinstven doprinos”, rekao je Marić.

Upitana kako je s rezervacijama za turističku sezonu, ministrica Brnjac odgovorila je kako u inozemstvu ima puno upita za Hrvatsku. “Sve zanima kakve su brojke, je li Hrvatska zelena, što je s cijepljenjem turističkih djelatnika. Cilj je da se početkom petog mjeseca oni cijepe. Cjepivo će doći, ali najvažnije je da se pridržavamo epidemioloških mjera”, prenio je dnevnik.hr izjavu Brnjac.

O dugu veledrogerijama, Marić je rekao da ako postoji obveza, da će država to namiriti.

“Bilo bi sjajno da su problemi vezani samo za neke dugove, da nemamo situaciju da zdravstvo generira nove dugove. Država će učiniti to u okvirima u kojima može”, kaže.

“Nužno je potrebna reforma u zdravstvenom sustavu, samo s prihodovnom stranom nećemo riješiti cjelokupnu problematiku u zdravstvu. Treba napraviti temeljitu, temeljitu reformu. Da bi održali ovakvu kvalitetu usluge i sve vrijedno što imamo, i odgovorili na sve izazove poput ove pandemije, moramo imati održiv sustav”, ističe Marić.

Ranije je objavljeno da ni nakon sastanka predstavnika veledrogerija u Ministarstvu zdravstva nema dogovora oko isplate duga. Svaka veledrogerija odlučit će za sebe kako dalje. Veledrogerije su na sastanku tražile hitnu uplatu od 3,5 milijarde kuna i plan plaćanja do kraja godine. Ništa dugoročno, tvrde, nisu dobili.

Nakon što je veledrogerija Medika objavila kako je obustavila isporuku lijekova bolnicama zbog duga od 2 milijarde kuna, ministar zdravstva Vili Beroš poručio je kako je pronađeno kratkoročno rješenje čiji će detalji biti objavljeni nakon sutrašnjeg sastanka.

Komentiraj