Brnjac: “Možemo biti sretni da uz dobro balasiranje mjera imamo dobre rezultate i to trebamo sačuvati”

Sve bolja epidemiološka situacija u Hrvatskoj rezultirala je i dobrim početkom turističke sezone, a ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac komentirala je i prvi udarni vikend koji je iza nas.

Prema prvim procjenama Brnjac je napomenula kako se može zaključiti da je pred nama bolja turistička sezone od lanjske.

“Trenutno je u Hrvatskoj oko 287.000 turista, a od početka godine zabilježeno je oko 1,8 milijuna dolazaka i preko 7,3 milijuna noćenja. U usporedbi s 2019. to je preko 60 posto i rezultatima su zadovoljni”, rekla je Nikolina Brnjac u Dnevniku N1 televizije.

“Covid je još uvijek među nama, a epidemiološka situacija utjecat će na razvoj turističke sezone. Moramo biti odgovorni i znati da se samo jednim žarištem situacija može promijeniti”, dodala je.

“Možemo biti sretni da uz dobro balasiranje mjera imamo dobre rezultate i to trebamo sačuvati”, istaknula je Brnjac.

Rekla je da prate odluke Stožera i epidemiologa. “Regionalne turističke zajednice zamolili smo da budu u kontaktu sa županima i da vode računa da ne bude velikih okupljanja i događanja kako bismo mogli držati situaciju pod kontrolom.”

O zahtjevu istarskog župana da se epidemiološka situacija gleda po županijama, a ne statističkim regijama:

“Duže se već za to zalažemo kroz neformalna vijeća turizma. Situaciju bi trebali sagledavati na razini županija jer tada imamo detaljniju informaciju i vjerodostojnije pofatke. I predsjednik Vlade na Europskom vijeću i ja smo dogovarali da nas gledaju kroz županijsku razinu.”

Rekla je da je bila na sastancima u Bavarskoj te dodala da su bili zadovoljni predstavljenim podacima. “I oni i mi vidimo prostor za bolju suradnju. Zanimljivo im je bilo što smo napravili u smislu sigurnosti. Domaću zadaću smo napravili, a sada je važno da se svi pridržavamo epidemioloških mjera.”

Vesele se, kaže, uvođenju covid-putovnica koje će omogućiti brže kretanje.

Komentiraj