Brnjac: “Ide se u postupno popuštanje epidemioloških mjera”

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izjavila je  da se vide rezultati epidemioloških mjera te da se ide na popuštanje mjera, ali korak po korak.

Komparirajući situaciju u Hrvatskoj s onom unutar EU, Brnjac kaže da 20 država članica ima zatvorene teretane, 24 ih ima zatvorene ugostiteljske objekte, 17 ih ima policijski sat, a u 20 ih je “lockdown”.

Odgovarajući na pitanje kako to da “kavu za van” neki koji su je prije prodavali sada to ne smiju, a smiju oni koji to prije nisu radili, Brnjac ponavlja da je cilj svih epidemioloških mjera očuvanje ljudskih života i smanjenja kontakata. Kazala je da je Portugal u potpunom “lockdownu” zato jer je imao opuštene mjere za vrijeme blagdana, a da mu je zdravstveni sustav pred kolapsom.

“Nije vrijedno dovesti se u neku situaciju jer će se za 12 dana revidirati novi prijedlog mjera. Svaki dan se prati epidemiološka situacija”, kazala je za Dnevnik HRT-a. Napominje da se mjere popuštaju, ali se ide korak po korak.

Kaže da ne zna odakle Glasu poduzetnika podatak da se od ukupnog broja slučajeva zaraze njih 0,5% može povezati s teretanama, a 2% s ugostiteljskim objektima. Napominje da je sklonija vjerovati epidemiolozima.

Govoreći o predstojećoj turističkoj sezoni napominje da su jasni uvjeti kako bi određena regija bila “zelena” – incidencija manja od 25 na 100.000 stanovnika.

“Tome i mi težimo. Želimo biti zelena regija, sigurni za naše turiste te imati, kao i lani, dobru turističku sezonu”, kazala je Brnjac.

Ministrica je istaknula da se i Hrvatska akcijom “Safe stay in Croatia” priključila inicijativi Svjetskog vijeća za putovanje i turizam #Safe travels.

“Razradili smo protokole u suradnji s HZJZ-om za kampove, hotele, marine, nautiku tj. sve dionike koji su vezani za turističi sektor”, istaknula je.

Komentiraj