Brnas: “Cijevi u Zagrebu pucaju zbog kemikalija s kojim se tretiraju ceste u zimskim mjesecima”

Zapadni dio Zagreba ponovno je ostao bez tople vode zbog puknuća cijevi, a direktor Pogona toplinske mreže HEP-a Jurica Brnas otkrio je razloge ponovnog pucanja cijevi vrelovoda.

Na početku je naglasio da bi sanacija mogla potrajati do jutarnjih sati.

“Mi smo sada u fazi građevinskog otvaranja i pripreme za strojarsku sanaciju i očekujemo da i u ranim jutarnjim satima ili tijekom sutrašnjeg jutra svi potrošači dobiju toplinsku energiju. U ovom su trenutku 95% potrošača koji su jutros imali problema sa isporukom dobili toplinsku energiju”, rekao je za RTL Danas.

Objasnio je i kako trenutno rade na sanaciji jednog od glavnih puknuća, no i da su locirali još jedno manje, ali jednako važno na Gajevom Staglišću. Trenutno se tamo odvija priprema za strojarsku sanaciju. Brnas je objasnio i zbog čega cijevi u Zagrebu često pucaju.

“Cijevi su većinom zbilja stare, 40-tak godina, no djelomično je uzrok slijevanje oborinskih voda, odnosno kemikalija s kojim se tretiraju ceste u zimskim mjesecima. One su agresivne i dolazi do vanjske korozije. Nova metoda koju zadnjih godina primjenjujemo je bez kanalno polaganje s predizoliranoim cijevima, samim time je cijev s vanjske strane otporna i imamo signal gdje je pukla cijev kada dođe do puknuća”, rekao je Brnas.

Komentiraj