Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u petak da je njezina vlada ispunila obećanje o investiranju oko 15 milijuna eura u Vojvodinu, te najavila ulaganje još 10 milijuna u sljedećoj godini, dok oporba traži zakonsko reguliranje prihoda Vojvodine kako bi ona mogla stvarno upravljati svojom autonomijom, prenijeli su vojvođanski mediji.

“To je bio veliki projekt. Vidim da je ono što je obećano i ispunjeno”, rekla je Brnabić u Novom Sadu nakon zajedničke sjednice vlada Srbije i Vojvodine, precizirajući kako je taj novac uložen u obnovu javnih objekata u Vojvodini.

Ona je najavila usvajanje zakona o financiranju Vojvodine, međutim, dodala je, u ovom trenutku „važnije je to što se ispunjava ustavna obveza i već se izdvaja sedam posto republičkog proračuna za pokrajinu”.

“Zakon trebamo donijeti, ali u ovom trenutku je važnije da li mi ispunjavamo ustavnu obvezu. To ispunjavamo i izdvajamo i više. Mislim da ćemo sljedeće godine s ukupnim investicijama u pokrajini premašiti tih sedam posto”, izjavila je Ana Brnabić.

Ona je upozorila da se obično na Vojvodinu gleda kao na najnapredniji i najrazvijeniji dio Srbije, ali da se u pokrajini „nalaze i neke od najdevastiranijih općina, kojima se mora pružiti podrška“.

Pokrajinski premijer Igor Mirović rekao je da je pitanje financiranja Vojvodine važno, a da je ono “ranije, u usiljenoj maniri dobivalo na političkom značenju”, a da on to želi izbjeći.

On je dodao da je rješavanje tog pitanja potrebno za dalji razvoj Vojvodine.

Oporbena Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) je početkom 2018, zbog nepostojanja institucionalnog mehanizma za financiranje Vojvodine, zatražila ocjenu ustavnosti srbijanskog zakona o proračunskom sustavu i zakona o proračunu.

LSV navodi da je ustavom određeno da proračun pokrajine iznosi najmanje sedam posto u odnosu na proračun Srbije.

Ligaši su naveli da tim zakonima nisu definirani vlastiti prihodi proračuna Autonomne pokrajine Vojvodine nego se njoj samo ustupa dio prihoda Republike, a koji, kako primjećuju, nije dostatan da bi se ostvarila ukupna visina proračuna AP Vojvodine predviđena ustavom.

LSV je zaključio da bez zakona o financiranju nadležnosti Vojvodine i promjene ustava u kojem bi se precizno i trajno definiralo pitanje vojvođanske autonomije, „Vojvodina i dalje neće biti u prilici upravljati svojom autonomijom radi dobrobiti svojih građanki i građana“.

Pokrajinsku vladu od sredine 2016. vodi Srpska napredna stranka (SNS) Aleksandra Vučića, u koaliciji sa Savezom vojvođanskih Mađara i Socijalističkom partijom Srbije.

Komentiraj