epa

BRNABIĆ: Ne volim zapaljive izjave, treba spustiti loptu

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je za N1 televiziju u Budimpešti da je Srbija posvećena regionalnoj suradnji. Osvrćući se na izjavu ministra Aleksandra Vulina koji je ponovio da će predsjednika Vučića u Zagrebu “dočekati ustaše”, premijerka je rekla da ne voli zapaljive izjave i da je vrijeme da se spusti lopta.

Premijerka Brnabić je uoči posjete predsjednika Aleksandra Vučića Zagrebu, istakla da zapaljive izjave ne mogu doprinijeti dugoročnom pomirenju i suradnji koju Srbija zastupa i kojoj se nada.

“Mi smo u ne znam koliko navrata pokazali da jesmo za regionalnu suradnju. Samim tim što je cijela Vlada bila prije sedam dana u Sloveniji na zajedničkoj sjednici, danas smo u Mađarskoj, predsjednik Republike je putovao u Austriji, on ide u ponedjeljak i utorak u Zagreb, ja planiram neke druge posjete regiji … S obje strane ima zapaljivih izjava, ne bih ulazila u to, želim doprinijeti konstruktivnoj atmosferi, i tako neću komentirati ni neke izjave koje dolaze iz Zagreba. Treba spustiti loptu i dati šansu suradnji. Koliko god teško bilo, i koliko god ti odnosi bili kompleksni, Srbija će nastaviti pružati ruku toj saradnji”, poručila je Brnabić u razgovoru za N1 u Budimpešti.

Na konstataciju našeg reportera da kada je riječ o odnosima s Hrvatskom, netko često da zapaljivu izjavu, pa ona mora “spuštati loptu”, premijerka je rekla da je to njen posao.

“Moj posao je da spuštam loptu, moj posao je da probam da budem racionalna, da ne reagiram emotivno. I mislim da je to odgovornost koja je na meni”, navela je Brnabić i dodala da je i tijekom njenog današnjeg razgovora s predsjednikom Mađarske konstatirano da su dvije zemlje uspele prevazići teško breme prošlosti.

“Trebamo prestati gledati u prošlost, i u samoj Srbiji. I prestati da se dijelimo na četnike i partizane 2018. godine, u 21. vijeku, stvarno, nekako, kada ćemo početi gledati u budućnost ako nećemo danas!? I mislim da je to naša odgovornost prema budućnosti, prema generacijama koje dolaze iza nas”, istaknula je Brnabić.

Komentiraj