BRLOŠIĆ “Tolušićeva mjera štiti hrvatskog potrošača”

Hina/ Dario GRZELJ

Pedsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić u srijedu je u ‘Novom danu’ N1 televizije govorio o tzv. ‘trgovinskom ratu’ između Hrvatske i susjednih zemalja koje nisu članice Europske unje.

“Mi smo poljoprivredni proizvođači svjesni da ova mjera direktno ne pomaže hrvatskom poljoprivredniku, ona je namijenjena domaćem potrošaču – da na policama može naći robu koja zadovaljava određene kvaliteta”, rekao je Brlošić dodajući da je prioritet da roba koja dolazi u Hrvatsku ima određene standarde kvalitete.

“U pregledavanju te robe nužno je povećati broj inspektora i taj njihov rad treba netko platiti. Ne mislim da to moraju biti porezni obveznici. Mislim da je i to jedan od razlgoa. Iznos možda jest veliko povećanje, ali s obzirom na vrijednost robe koja se uvozi to se radi o ispod jedan posto”, objasnio je.

Brlošić kaže da je hrvatski proizvođač prošao tu golgotu. “Kad se ulazilo u EU svatko tko je htio izvesti robu je na granicama morao platiti određene iznose, ali i van toga dati proizvode na analizu. Bez tog papira nije mogao krenuti van i to su bili pozamašni iznosi i to je bio ceh plaćanja ulaska u EU. Neki to nisu mogli podnijeti pa su prestali s radom. U tom trenutku se o hrvatskom poljoprivredniku nije pričalo kao sada o poljoprivredniku trećih zemalja”, ispričao je.

Ističe kako mu je žao što je cijela situacija podignuta na politički nivo te dodaje kako vjeruje da će se naći rješenje. “Vidimo po BiH i Srbiji koliko se njihovi bore za njihovog proizvođača. Ja se nadam da će se i premijer Plenković zauzeti za našu poljoprivrednu proizvodnju da bismo bili konkurentni.”, rekao je.

Hrvatska poljoprivredna komora podržala je mjere ministra Tomislava Tolušića. “Smatramo da je to u redu. Prvenstveno da je ovo u zaštiti potrošača jer doista treba pregledati robu koja dolazi u Hrvatsku. Nismo protiv uvoza, ali moraju postojati jednaki standardi. Fitosanitarni inspektori će samo pregledati zadovoljava li roba uvjete”, zaključio je.

Komentiraj