Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić rekao je u četvrtak, prije početka sjednice Predsjedništva stranke i Nacionalnog vijeća na kojima će se odlučiti o načinu izbora novog predsjednika HDZ-a, da će na to mjesto doći najbolja osoba unutar stranke koja će spriječiti da se “SDP i njegova tiranija vrati na vlast”, a da će o načinu izbora odlučiti većina.

“Odluka još nije donesena, bit će onako kako većina odluči”, kazao je Brkić odgovarajući na pitanja novinara uoči sjednice.

Prema neslužbenim informacijama Večernjeg lista, uže Predsjedništvo HDZ-a jutros je odlučilo da će se novi šef HDZ-a birati po principu jedan član jedan glas 17. srpnja.

Što se tiče odgovornosti, bilo dobro da i druge stranke uče od HDZ-a, rekao je Brkić i naglasio da će članstvo stranke za svog predsjednika izabrati najbolju osobu za tu funkciju.

“To će biti najbolja osoba unutar HDZ-a, koju će iznjedriti članstvo, koja će u sučeljavanju pobijediti predsjednika SDP-a Zorana Milanovića i spriječiti da se SDP i njegova tiranija vrati na vlast”, rekao je.

Na novinarski upit može li Andrej Plenković parirati Milanoviću, odgovorio da to može i bilo koji drugi.

Milinović: Članovi HDZ-a ne smiju dopustiti da im se nametne predsjednik

Darko Milinović kazao je da su Ante Sanader, Nediljko Dujić, Božidar Kalmeta i on, pobjednici izbora u zadnjih 20 godina, danas jednoglasno u ime devete izborne jedinice odlučili da se novi predsjednik bira po načelu “jedan član – jedan glas” te da izbori u HDZ-u budu 10. ili 17. srpnja.

Milinović nije želio odgovoriti na pitanje hoće li se kandidirati za predsjednika HDZ-a, rekao je da o tome nisu razgovarali.

Pozvao je 200.000 članova stranke da ne dopuste da bilo tko nametne predsjednika HDZ-a, neka predsjednik bude onaj, poručio je, “koji je zadnjih 20 godina i lijegao i ustajao s HDZ-om i onaj koji je krvario za HDZ u proteklom periodu”.

Milinović je kazao da će njegova izborna jedinica vidjeti tko su sve kandidati za predsjednika te odlučiti hoće li ići i sa svojim kandidatom. Nije decidirano odgovorio na upit je li Plenković njegov izbor ili ne, kazavši kako Plenković ima karakteristike potrebne za predsjednika HDZ-a jer je uz ostalo dipolomat i poliglota.

Neozbiljnim smatra svakog tko se kandidirao dok još nije počeo izborni proces ili dok je Karamarko još bio predsjednik.

“Duboko ću promisliti i svoju odluku ću najprije priopćiti Anti Sanaderu, Nediljku Dujiću i Božidaru Kalmeti. Ozbiljno ću razgovarati s Brkićem, bez njega to neću odlučiti, te s potpredsjednikom stranke Tomislavom Čuljkom”, rekao je Milinović.

Zlatko Hasanbegović je rekao da će biti za svakog onog kandidata za predsjednika HDZ-a koji će u svom programu, osim bitnih stvari, biti i protiv Trga maršala Tita.

Potpredsjednik stranke Josip Bilaver kazao je da je skloniji da se predsjednik stranke izabere po načelu “jedan član – jedan glas”, o čemu će danas odlučiti na najvišim tijelima stranke.

Sanja Putica drži da u stranci imaju dovoljno kvalitetnih ljudi koji mogu pobijediti SDP i lijevu koaliciju na budućim izvanrednim parlamentarnim izborima.

Komentiraj