Foto Hina Dario GRZELJ/ dag

BRKIĆ ‘Na drastičnu nepravdu Praljak je odgovorio na jednako drastičan način’

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić u srijedu je ocijenio neprihvatljivom i u suprotnosti s povijesnim činjenicamapresudu Haaškoga suda šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata te istaknuo kako je general Slobodan Praljak na drastičnu nepravdu odgovorio na jednako drastičan način.

“Izražavam najdublju sućut obitelji, danas tragično preminulog generala Praljka – časnog čovjeka, velikog umjetnika, heroja Domovinskog rata, koji je na ovu sramotnu presudu i drastičnu nepravdu odgovorio na jednako drastičan način. Iako je uskoro mogao izići na slobodu, ovim činom izdignuo se iznad svoje slobode i još jednom svojom žrtvom pokazao da je ponos čovjeka i zaštita dostojanstva svog naroda i dignitet svoje Domovine iznad svega”, napisao je Brkić na svom facebook profilu.

Istaknuo je i da će današnji dan ostati zapisan crnim slovima u novijoj hrvatskoj povijesti, ali i među Hrvatima u BiH.

“Sud nije sudio po pravdi, pravu i činjenicama, suđeno je politički i politički se pokušava pisati činjenično netočna povijest”, smatra Brkić.

Brkić navodi i da će Republika Hrvatska poduzeti sve raspoložive pravne i političke mehanizme kako bi istina i pravda pobijedili.

U tom kontekstu, smatra, može se govoriti o zahtjevu za revizijom presude kao i iniciranje sjednice Vijeća sigurnosti jer je “nedopustivo da se rad Međunarodnog haškog suda završi današnjom pravno neutemeljenom presudom, nedorečenošću koja otvara brojne rane na našim prostorima, ali i tragedijom koja se zasigurno mogla izbjeći”.

Brkić naglašava i da su, zahvaljujući časnoj borbi i herojstvu hrvatskih branitelja, Republika Hrvatska, ali i BiH opstale kao cjelovite države. Ističe i da Hrvatska nikad nije imala za cilj pripajanje teritorija BiH te da su ratne operacije koje su provodile HV i HVO spasile cjelovitost BiH, pri čemu posebno podsjeća na sudbinu Bihaća.

Navodeći da su se pojedinačni zločini događali, Brkić se zalaže i da svaki, bez obzira kojoj od sukobljenih strana pripada, mora biti procesuiran i kažnjen.

No, pri tome je važno raščlaniti i nedvojbeno ukazati tko je bio agresor, a tko se od agresora branio. Također, važno je naglasiti tko je sukobe započeo, a tko je sukobe želio okončati poštujući sve međunarodne konvencije, dodao je.

“Mrzitelji svega hrvatskog i falsifikatori povijesnih činjenica te oni koji se nikada nisu pomirili sa stvaranjem hrvatske države, nikako ne mogu prihvatiti činjenicu da je epilog hrvatske politike ’90-ih pod vodstvom predsjednika dr. Franje Tuđmana, samostalna, suverena, slobodna i demokratska Republika Hrvatska, punopravna članica EU i NATO-a, ali i cjelovita BiH”, piše Brkić.

“Ovo je nažalost još jedna od križnih postaja hrvatskog naroda, ali izdržat će naš narod i ovu nepravdu te ponosno i visoko uzdignuta čela nastaviti dalje”, ističe, uz ostalo, Brkić na svom facebook profilu.

Komentiraj