Brittney Griner na slobodi! Amerikanci zauzvrat pustili ‘Trgovca smrću’

Američka košarkaška zvijezda Brittney Griner puštena je u četvrtak iz ruskog pritvora u razmjeni zatvorenika za Viktora Bouta, kojeg su njegovi tužitelji prozvali “Trgovac smrću”. Bout je osuđeni ruskki trgovac oružjem čija je životna priča inspirirala holivudski film.

Zamjena, koju je američki predsjednik Joe Biden potvrdio u četvrtak, nije uključivala još jednog Amerikanca kojeg je State Department proglasio nepravedno pritvorenim, Paula Whelana. Whelan je uhićen pod optužbama za navodnu špijunažu 2018. godine i osuđen na 16 godina zatvora u suđenju koje su američki dužnosnici nazvali nepravednim.

Kako se priprema razmjena koja bi spasila američku košarkašicu

U studenom je Griner počela služiti devetogodišnju kaznu zbog posjedovanja ulja kanabisa. Zatvorena je 350 kilometara daleko od Moskve. Sportašica je uhićena u veljači kada su carinici rekli da su u njezinoj prtljazi u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo pronašli spremnike s uljem kanabisa.

Na suđenju je Griner priznala da je ulje kanabisa imala u svojoj prtljazi, ali je također rekla da ga je spakirala nenamjerno u žurbi da ode na let i da nije imala kriminalnu namjeru. Njezina obrana pisala je izjave u kojima stoji da joj je kanabis bio prepisan za liječenje kronične boli.

Oglasili se Biden i američka reprezentacija

O puštanju američke košarkašice iz ruskog zatvora na Twitteru se oglasio i američki predsjednik Joe Biden. “Maloprije sam razgovarao s Brittney Griner. Na sigurnom je. U avionu je. Na putu je kući”, objavio je Biden.

Američka košarkaška reprezentacija proslavila je tweetom u četvrtak puštanje WNBA zvijezde Brittney Griner iz ruskog pritvora u sklopu razmjene zatvorenika.

“Dobro došla kući, BG!”, stoji u objavi. “Brittney Griner pokazala je hrabrost i odlučnost u posljednjih gotovo 300 dana. Američka košarkarska ekipa osjeća olakšanje što je na putu kući i sretno će se ponovno okupiti sa suprugom, obitelji i prijateljima”, dodali su i zahvalili američkoj vladi na trudu oko oslobađanja košarkaške zvijezde.

Bout, bivši sovjetski vojni časnik, služio je 25-godišnju zatvorsku kaznu u Sjedinjenim Državama pod optužbom za urotu za ubijanje Amerikanaca, nabavu i izvoz protuzračnih projektila i pružanje materijalne potpore terorističkoj organizaciji. Bout je tvrdio da je nevin. Kremlj je u više navrata pozivao na oslobađanje Bouta, opisujući njegovu presudu iz 2012. godine kao ‘neutemeljenu i pristranu’.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u četvrtak da se Bout vratio kući u Rusiju nakon razmjene u zračnoj luci Abu Dhabi. “Ruska Federacija je dugo vremena pregovarala sa Sjedinjenim Državama o oslobađanju V. A. Bouta”, navodi se u priopćenju ministarstva. “Washington je kategorički odbio dijalog o uključivanju ruskog državljanina u shemu razmjene. Ipak, Ruska Federacija nastavila je aktivno raditi na spašavanju našeg sunarodnjaka.”

Tko je Viktor Bout?

Ruski biznismen, koji govori šest jezika, uhićen je u akciji 2008. koju su vodili američki agenti za borbu protiv droge u Tajlandu predstavljajući se kao Revolucionarne oružane snage Kolumbije, poznate pod akronimom FARC. Na kraju je izručen SAD-u 2010. nakon dugotrajnog sudskog postupka.

“Viktor Bout je godinama bio neprijatelj broj jedan u međunarodnoj trgovini oružjem, naoružavajući neke od najnasilnijih sukoba diljem svijeta”, rekao je Preet Bharara, američki odvjetnik na Manhattanu kada je Bout osuđen u New Yorku 2012.

“Napokon je izveden pred lice pravde na američkom sudu jer je pristao osigurati nevjerojatan broj vojnog oružja otvorenoj terorističkoj organizaciji posvećenoj ubijanju Amerikanaca.” Suđenje je razjasnilo Boutovu ulogu u opskrbi oružjem FARC-a, gerilske skupine koja je vodila pobunu u Kolumbiji do 2016. SAD je rekao da je oružje bilo namijenjeno za ubijanje američkih građana.

No, njegova povijest u trgovini oružjem seže puno dalje. Optužen je za okupljanje flote teretnih zrakoplova za promet vojnog oružja u konfliktne zone diljem svijeta od 1990-ih, raspirujući krvave sukobe od Liberije do Sierra Leonea i Afganistana. Navodi o trgovini ljudima u Liberiji potaknuli su američke vlasti da zamrznu njegovu američku imovinu 2004. i blokiraju sve američke transakcije.

Bout je u više navrata tvrdio da je vodio zakonite poslove i da je djelovao kao puki pružatelj logističkih usluga. Vjeruje se da je u svojim 50-ima, a njegova dob je sporna zbog različitih putovnica i dokumenata.

“Njegovi rani dani su misterij”, rekao je Douglas Farah, viši suradnik u Međunarodnom centru za procjenu i strategiju koji je koautor knjige o Boutu, za CNN 2010.

Farah je za magazin Mother Jones 2007. rekao da je, prema njegovim brojnim putovnicama, Bout rođen 1967. u Dušanbeu u Tadžikistanu, kao sin knjigovođe i automehaničara. Rekao je da je Bout diplomirao na Vojnom institutu za strane jezike, poznatoj hraniteljskoj školi ruskih vojnih obavještajaca.

Smatra se da je Bout, koji je navodno koristio imena uključujući “Victor Anatoliyevich Bout,” “Victor But,” “Viktor Butt,” “Viktor Bulakin” i “Vadim Markovič Aminov” – bio inspiracija za lik trgovca oružjem kojeg glumi Nicolas Cage u filmu “Gospodar rata” iz 2005. godine. 

Komentiraj