Brittney Griner na putu u kaznenu koloniju: “Nemamo informacija o njenoj trenutnoj lokaciji”

Američka košarkaška zvijezda Brittney Griner u procesu je premještanja u rusku zatvorsku koloniju gdje bi trebala služiti ostatak devetogodišnje kazne za krijumčarenje droge koja je potvrđena krajem listopada, objavio je u srijedu CNN.

Njeni su odvjetnici izjavili da je na putu u kaznenu koloniju. “Nemamo nikakvih informacija o njezinoj točnoj trenutnoj lokaciji ili konačnom odredištu”, rekli su odvjetnici Maria Blagovolina i Alexander Bojkov.

“U skladu sa standardnom ruskom procedurom, odvjetnici, kao i američko veleposlanstvo, trebaju biti obaviješteni po njezinom dolasku na odredište. Obavijest se šalje službenom poštom i obično je potrebno do dva tjedna da bude primljena”, pojasnili su.

Inače, ruske kaznene kolonije poznate su po katastrofalnim higijenskim uvjetima i gotovo nepostojećem pristupu medicinskoj skrbi, dok su zatvorenice i zatvorenici često podvrgnuti fizičkom radu.

Brittney Griner, podsjetimo, prošlog je mjeseca odbijena žalba na devetogodišnju kaznu zatvora zbog droge. Uhićena je u veljači, a u kolovozu osuđena zbog krijumčarenja droge. Više se puta ispričala jer je unijela malu količinu kanabisa u zemlju, gdje je igrala košarku izvan WNBA sezone.

Grinerino pritvaranje izazvalo je zabrinutost da se ona koristi kao politički pijun u ratu Rusije protiv Ukrajine. Američka vlada osudila je odbijanje njezine žalbe prošlog tjedna, a glasnogovornik State Departmenta to je nazvao “još jednim odbacivanjem pravde, koje samo pogoršava izvornu nepravdu njezinog pritvora”.

Kako se priprema razmjena koja bi spasila američku košarkašicu

Komentiraj

nacional banner
nacional banner