British Airways umirovio flotu 747 zbog koronavirusa

British Airways, najveći svjetski operator zrakoplova tipa  Boeing 747, umirovit će odmah cjelokupnu flotu pošto je pandemija koronavirusa umrtvila zračni promet.

Više od 50 godina, Boeingova “Kraljica neba”, širokotrupni četveromotorac,  bila je u svijetu jedan od najvećih i najprepoznatljivijih komercijalnih putničkih zrakoplova no dani su joj bili odbrojani i prije nego što je pandemija pogodila svijet početkom godine.

BA je naime planirao umiroviti taj tip zrakoplova 2024. godine no kako je koronavirus desetkovao putnički zračni prijevoz, a prognoze govore da će trebati godine za oporavak, britanska kompanija odlučila je ranije umiroviti Boeing 747.

“S velikom tugom potvrđujemo da predlažemo umirovljenje cjelokupne flote 747 što stupa na snagu odmah”, priopćio je BA u četvrtak.

Boeing 747 je zapravo demokratizirao svjetski zračni promet 70-ih godina, ali su ga potisnuli moderni dvomotorci i danas je slabije učinkovit po pitanju goriva zbog čega je skup za korištenje.

BA tako planira raditi s više modernih letjelica kao što su novi A350 i 787, objavila je kompanija.

Izvršni direktor priznao je da kompanija vodi bitku za preživljavanje zbog pandemije.

BA je najavio da će morati ukinuti do 12.000 radnih mjesta, što je oko 28 posto njegovih zaposlenika i pripremiti se za manje putničko tržište idućih godina.

Komentiraj