Britansko pravosuđe identificiralo dvojicu novih osumnjičenika za Lockerbie

Dvojica novih libijskih osumnjičenika,  idenficirana su tijekom istrage o atentetu u Lockerbieu u kojem je poginulo 270 ljudi u Škotskoj 1988., objavile su škotske službe tužiteljstva.

Te dvije osobe su osumnjičene da su s Abdelbasetom al-Megrahijem sudjelovale u atentatu, navelo je tužiteljstvo u priopćenju preciziravši da su radili s američkim vlastima na tom predmetu.

Boeing 747 Pan Ama je 21. prosinca 1988 . na letu London-New York, eksplodirao je iznad Lockerbiera, u Škotskoj, 38 minuta nakon polijetanja. Poginulo je 259 putnika, uglavnom Amerikanca i članova posade, kao i 11 stanovnika Lockerbiea.

Jedina osoba osuđena u toj aferi, al-Megrahi je umro u svibnju 2012. u Libiji, nakon što ga je Škotska oslobodila tri godine ranije zbog zdravstvenog stanja. Bolovao je od raka.

 

  • Službe tužiteljstva ne iznose pojedinosti o toj dvojici osumnjićenih, ali navode da su posali pismo libijskim pravosudnim vlastima u kojem ih službeno identificiraju.

 

“Škotska i SAD zahtijevaju pomoć libijskih pravosudnih vlasti kako bi škotska policija i FBI u Tripoliju ispitaju dvojicu osumnjičenih”, prema priopćenju tužiteljstva.

Godine 2003. libijski režim Muammara Gaddafija je službeno priznao odgovornost u atentatu i zatim je platio 2,7 milijardi dolara za odštete obiteljima žrtava.

Nakon Gaddafijeva pada 2011. škotsko pravosuđe je službeno tražilo od novih libijskih vlasti da pomognu u istrazi, a SAD da imaju pristup predmetu.

Komentiraj