BRITANSKO ČLANSTVO U EU: Cameron danas objavljuje datum referenduma

FaH

Britanski premijer David Cameron rekao je u subotu da će objaviti datum referenduma o britanskom članstvu u Europskoj uniji nakon sastanka vlade koji je predviđen u 10,00 sati po GMT-u.

“Kabinet će ujutro razgovarati o novom posebnom statusu Ujedinjenog Kraljevstva u Europskoj uniji, nakon toga ja ću objaviti datum planiranog referenduma”, napisao je na Twitteru.

Europski čelnici dogovorili su se kasno u petak o paketu reformi koje je tražila Velika Britanija prije referenduma na kojem će se britanski građani izjasniti žele li ostati ili izići iz Europske unije.

Cameron je u noći na subotu izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom s čelnicima EU-a, istaknuvši da je postigao sve svoje pregovaračke ciljeve i da će dogovor predložiti svojoj vladi na usvajanje u subotu. S novim sporazumom premijer Cameron će voditi kampanju za ostanak u Europskoj uniji na referendumu koji će se najvjerojatnije održati 23. lipnja.

Pravno obvezujuća odluka sadrži eksplicitno izuzeće Velike Britanije iz odredbe zapisane u europskim ugovorima o “sve tješnje povezanoj Uniji”, zatim ustupke u pogledu socijalnih prava nebritanskih radnika i jamstvo da odredbe o bankovnoj uniji neće ići na štetu londonskog Citya.

Komentiraj