Britanski zastupnici upozoreni na moguće prisluškivanje i internet napade iranskih obavještajaca

Britanski zastupnici upozoreni su da budu na oprezu zbog kibernetičkih napada i mogućeg uznemiravanja od strane iranskih operativaca, prema korespondenciji poslanoj zastupnicima u gornjem i donjem domu prošlog mjeseca. U pismima poslanim 21. studenoga predsjednici Donjeg doma i Doma lordova podsjetili su članove parlamenta da povećaju sigurnost svojih mobilnih uređaja.

Govornici su rekli da policija i obavještajne agencije nisu otkrile “bilo kakvu neprijateljsku iransku aktivnost koja je posebno usmjerena na parlamentarce”. Međutim, s obzirom na prijetnje koje vlasti kažu da su upućene članovima iranske dijaspore sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu “koji se percipiraju kao neprijatelji režima… ovo je dobra prilika da vas sve podsjetim da ostanete na oprezu”, stoji u pismima. “Iranske agencije imaju snažne ofenzivne kibernetičke sposobnosti”, dodaje se u pismima.

Prepiska je dio sve većeg broja upozorenja o mogućim akcijama iranskih operativaca u Britaniji dok napetosti rastu između dviju zemalja.

Ranije ovog mjeseca, britanski zakonodavci dobili su smjernice o tome kako spriječiti digitalno prisluškivanje. Te smjernice preporučuju ostavljanje telefona izvan prostorija tijekom osjetljivih razgovora, instaliranje upravitelja lozinki i korištenje dvofaktorskih sustava autentifikacije prilikom pristupa e-pošti ili izrade sigurnosnih kopija telefona.

“1. studenoga čuli smo izjavu ministra sigurnosti, u kojoj se navodi rastuća prijetnja neprijateljskih država našoj nacionalnoj sigurnosti, te vladin plan da oformi radnu skupinu koja će potaknuti rad na obrani demokratskog integriteta naše zemlje”, Lindsay Hoyle , predsjednik Donjeg doma, napisao je zastupnicima 14. studenog.

“Kao što su nedavni događaji naglasili, neprijateljske države nastavljaju ciljati parlamentarce kako bi stekli uvid u naše demokratske procese ili izvršili utjecaj na njih za svoju ekonomsku, vojnu ili političku prednost”, rekao je.

Dva dana nakon toga, Ken McCallum, šef britanske domaće obavještajne službe MI5, rekao je da je Iran napravio najmanje 10 pokušaja otmice ili čak ubijanja britanskih državljana ili drugih ljudi na tlu Ujedinjenog Kraljevstva i da koristi sve agresivniju taktiku kako bi ciljao svakoga za koga se smatra da je neprijatelj iranskog režima.

U govoru u sjedištu MI5, McCallum je rekao da je iranski obavještajni aparat “sofisticirani protivnik” koji ponekad koristi vlastite agente ili posrednike i da je povremeno spreman poduzeti ono što je nazvao “nepromišljenom akcijom”.

Dva člana parlamenta rekli su da su počeli primati neželjenu e-poštu o Iranu, naizgled od ad hoc skupina koje su izgleda protestirale protiv režima u Teheranu. Zastupnici koji nisu željeli biti imenovani rekli su da su e-poštu počeli primati prošlog mjeseca. Masovni prosvjedi u Iranu ugrozili su vjerski režim u zemlji. Usred brutalnog slamanja prosvjednika u Iranu, Britanija je uvela financijska ograničenja i ograničenja putovanja za dvadesetak iranskih dužnosnika. Iran je sankcionirao nekoliko britanskih zastupnika, uključujući ministra sigurnosti zemlje.

Iranske sigurnosne snage također su navodno prijetile novinarima koji rade u Britaniji. U studenom je britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly pozvao teheranskog veleposlanika zbog tvrdnji, a Reuters ga je tada citirao rekavši da je jasno dao do znanja da “ne tolerira prijetnje po život i zastrašivanje”.

Ovog je tjedna visoki iranski dužnosnik rekao da se državni zakon o hidžabu preispituje, nakon što su ga mjesecima žene diljem zemlje skidale u znak prkosa, prema proreformskom izdanju Entekhab.

Izvoz autokracije

Pod pritiskom kod kuće, Iran, Rusija i Kina sve više pokušavaju izvoziti utjecaj svojih autokracija drugdje.

Prošlog vikenda CNN je izvijestio da je Kina uspostavila više od stotinu policijskih postaja u inozemstvu za nadzor, uznemiravanje i ponekad vraćanje svojih građana u egzilu, prema izvješću grupe za ljudska prava Safeguard Defenders. Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova zanijekalo je da ima neprijavljene policijske postaje u inozemstvu i kaže da takve urede zapošljavaju volonteri koji pomažu iseljenicima s papirologijom.

Ranije ove godine, britanski lord, John McFall, pisao je zakonodavcima upozoravajući ih na aktivnosti Christine Lee, britanske odvjetnice s vezama u Hong Kongu, za koju su rekli da je godinama bila uključena u aktivnosti političkog uplitanja u ime kineska komunistička partija.

U svom upozorenju na tu temu, McFall je također upozorio kolege na aktivnosti Janusza Niedzwieckog, Poljaka, i Olega Voloshina, Ukrajinca, za koje je rekao da su lobirali u ime Rusije uoči njezine invazije na Ukrajinu.

Niedzwiecki je uhićen u Poljskoj 2021. i optužen za špijunažu.

U to vrijeme, McFall je rekao da koristi “priliku da podsjeti kolege na niz aktivnosti koje poduzimaju neki strani državni akteri protiv parlamenta i članova, a koje predstavljaju sigurnosni rizik; bilo kroz cyber-napad ili tradicionalnije metode špijunaže za prikupljanje informacija, vršenje utjecaja ili širenje dezinformacija.”

Glasnogovornik britanskog parlamenta nije želio komentirati pojedinosti, ali je rekao da kibernetičku i fizičku sigurnost zastupnika shvaća “izuzetno ozbiljno”.

U izjavi za CNN rekli su: “Imamo snažne mjere i blisko surađujemo s partnerima iz cijele vlade, uključujući Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost. Pružamo savjete korisnicima – uključujući članove oba doma – kako bismo ih upoznali s rizicima i kako upravljati svojom digitalnom sigurnošću, no ne komentiramo specifične pojedinosti naših politika ili incidenata o kibernetičkoj ili fizičkoj sigurnosti.”

 

Komentiraj