Britanski veterani skočili padobranom nad Normandijom 75 godina nakon Dana D

Dvojica britanskih ratnih veterana u 90-tim godinama skočila su u srijedu padobranom nad poljima u Normandiji na sjeveru Francuske, 75 godina otkako su se spustili iza njemačkih llinija u operaciji koja je preokrenula tijek II. svjetskog rata protiv Adolfa Hitlera.

Odjeveni u crvenu padobransku uniformu, 95-godišnji Harry Read i 94-godišnji John Hutton izveli su zajednički skok s akrobatskom skupinom britanske vojske “Crveni vragovi”.

Obojica su sretno sletjeli i pogledali u nebo, ispunjeno desecima maslinastozelenih padobrana, kao i toga Dana D.

Read je bio 20-godišnjak, a Hutton još tinejdžer kada su pod okriljem noći iskočili iz transportnog zrakoplova, zajedno s ostalim pripadnicima britanske 6. zrakoplovne dvizije u ranim satima 6.lipnja 1944.

“Bio je drugačkiji svijet. Bio je to svijet koji je od mladića poput mene zahtjevao da budemo spremni umrijeti za civilizaciju vrijednu života”, rekao je Read.

Ranije je oko 280 britanskih i francuskih padobranaca uprizorilo Dan D nad normandijskim gradićem Sannervilleom u znak sjećanja na operaciju izvedenu prije 75 godina.

Predstavljajući Amerikance, padobranom je skočio i američki veteran Tom Ride u obližnjem Carentanu. “Bio je to savršen skok”, rekao je 97-godišnji veteran. “Osjećam se odlično. Opet bi to učinio”, dodao je.

Komemoracija je na jednom mjestu okupila najveći broj zrakoplova Douglas C-47 Dakota od II. svjetskog rata koji su letjeli istom rutom kao i na Dan D.

Komentiraj