Britanski Travel Channel savjetuje kako se ponašati u Hrvatskoj: Ne spominjite Jugoslaviju i Srbe

Pixabay

Britanski Travel Channel u najnovijem tekstu osvrnuo se na turizam u Hrvatskoj, te su dali nekoliko savjeta kako bi se Britanci trebali ponašati u Hrvatskoj, prenosi Index.hr.

“Turistički dragulj s 1200 otoka, azurnim morem, pitoresknim selima i bogatom povijesti”, opisuje tako Travel Channel Hrvatsku.

Ovo su savjeti koje daju turistima koji dolaze na ljetovanje u Hrvatsku.

Ne bojte se autobusa

Za razliku od drugih europskih zemalja, u kojima je prijevoz vlakom najlakši, u Hrvatskoj to nije slučaj. Hrvatske željeznice povezuju mnoge gradove, ali ne i one na jugu. Zato je bolje voziti se autobusom. “Hrvatske željeznice će vas zbuniti”, piše Travel Channel.

Vozite automobil, ali ne pričajte na mobitel

U Hrvatskoj se lako unajmi auto u rent-a-caru, no gotovo svi su s manualnim mjenjačem. Ne pričajte na mobitel dok vozite, to je izričito zabranjeno u Hrvatskoj.

Njihovi vozači ponekad agresivno pretiču, pa bolje gledajte na cestu, nego na divan krajolik.

“Lokalci često voze ludo i ne poštuju ograničenje brzine, pa treba paziti u prometu”, upozorava Travel Channel.
Poštujte njihove svece

U Hrvatskoj je preko 90 posto katolika i vjera igra važnu ulogu u životu stanovništva. Svako mjesto ima svog sveca zaštitnika i feštu koju priređuju na njegov dan.

Obratite pozornost na svetišta, raspela i crkve i prema njima se odnosite s poštovanjem.

Ne spominjite Jugoslaviju i Srbe

Rat koji je počeo 1991. i nakon kojeg je Hrvatska stekla neovisnost još uvijek živi u glavama mnogih stanovnika, a Hrvati se posebno ponose svojim domoljubljem. Tijekom povijesti često su bili pod vladavinom drugih – Mađara, Turaka, Austrijanaca, Talijana i Jugoslavije, no ako Hrvatsku povežete s Jugoslavijom, lako ćete im dići živce.

Nemojte ih slučajno zvati Jugoslavenima ili uspoređivati sa Srbima, za neke je to još osjetljiva tema.

Pazite gdje idete u toplesu

Ako želite skinuti gornji dio bikinija, možete to slobodno napraviti na gradskim plažama. Morate biti diskretni na jugu, gdje su konzervativniji. Nikako to nemojte činiti u Vrbniku na Krku i općenito u blizini crkvi.

Pazite na mine

Pazite na korak ako se krećete šikarama i šumama u unutrašnjosti, posebno u Slavoniji, Brodsko-posavskoj županiji i u zadarskom zaleđu zbog opasnosti od mina.

Komentiraj