EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Britanski sud odbio povući nalog za uhićenjem Assangea

Britanski sud je u utorak odbio pravni pokušaj osnivača Wikileaksa Juliana Assangea da poništi nalog za njegovim uhićenjem.

Assange (46) je duže od pet godina zatočen u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu jer strahuje od izručenja Sjedinjenim Državama.

Ako bi napustio tu zgradu uhitila bi ga britanska policija zbog nepoštivanja uvjeta boravka na slobodi jer je potražio utočište u veleposlanstvu kako bi izbjegao izručenje u Švedsku u kojoj je optužen za silovanje, što je on odbacio.

Švedski slučaj od tad je odbačen, no u očima britanskih vlasti Assange i dalje krši zakon.

Osnivač Wikileaksa strahuje da bi ga Švedska mogla izručiti SAD-u radi suđenja o objavi velike količine klasificiranih vojnih i diplomatskih dokumenata, jednom od najvećih curenja informacija u američkoj povijesti.

Assangeov odvjetnik je na saslušanju u Westminsterskom sudu prošlog tjedna rekao kako bi britanski nalog za uhićenjem trebao biti odbačen jer su švedski tužitelji odustali od svoje istrage i zahtjeva za izručenjem.

No sud u Londonu je u utorak odbio taj zahtjev.

“Nisam uvjerena da bi se nalog trebao povući”, istaknula je sutkinja Emma Arbuthnot.

Assangeov odvjetnik Mark Summers ju je nakon te odluke zatražio da razmotri je li u javnom interesu nastavak progona njegova klijenta zbog kršenja uvjeta.

Ona je odgovorila da se takva pitanja razmatraju samo ako netko dođe na sud kako bi objasnio svoje razloge za kršenje uvjeta boravka na slobodi, na što je Summers odgovorio kako “postoje iznimne okolnosti”.

Komentiraj