Britanski skakač u vis će u subotu na mitingu Dijamantne lige primiti srebro iz Londona 2012

Britanski skakač u vis Robbie Grabarz se umirovio još 2018. godine, međutim subotnji miting Dijamantne lige u Birminghamu za njega će biti itekako poseban. Grabarz će na spomenutom mitingu dobiti srebrnu olimpijsku medalju iz Londona 2012. Nije greška, radi se opet o dopingu i opet o ruskom atletičaru.

Rus Ivan Uhov osvojio je na Igrama u Londonu zlato s preskočenih 2.38, Amerikanac Erik Kynard je bio drugi s 2.33 dok su s 2.29 treće mjesto podijelili Grabarz, Mutaz Essa Barshim (Katar) i Derek Drouin (Kanada).

To je tako stajalo do 2019. godine kad su Uhov i još 11 ruskih vrhunskih atletičara, među kojima su bile i osvajačice svjetskog zlata sa SP u Moskvi 2013. Tatjana Lisenko (bacanje kladiva) i Svetlana Školina (skok u vis) kažnjeni nakon što je bivši šef ruske anti-dopinške agencije Grigorij Radčenkov izašao u javnost sa podacima o sustavnom dopingiranju ruskih sportaša. Uhov i ostatak društva kažnjeni su a medalje su im oduzete. Radčenkov je u međuvremenu pobjegao iz Rusije i adresa mu je nepoznata jer se zna kakva bi ga inače sudba već snašla.

Spomenuti trojac je tako u studenom 2021. godine i službeno promoviran u osvajače srebrnih medalja, Kynard je postao zlatni, a Britanski atletski savez odlučio je iskoristiti predstojeći miting Dijamantne lige kako bi upriličio ceremoniju dodjele srebrne medalje za Robbieja Grabarza.

„U Londonu 2012. sam bio na postolju među osvajačima medalja tako da nisam ostao zakinut za taj veličanstveni doživljaj i to mi je najvažnije. Ipak, svejedno sa sretan što će u Birminghamu biti priređena ta mala ceremonija“, rekao je Grabarz, danas 34-godišnjak koji ima po jedno zlato (2012) i srebro (2016) sa Europskih prvenstava, 2014. je bio osvajač Dijamantne lige a srebra je osvajao na Europskom (2017) i Svjetskom (2016) dvoranskom prvenstvu. Najbolji rezultat u karijeri mu je 2.37.

Ivan Uhov je prije diskvalifikacije slovio za ponajboljeg svjetskog skakača u vis, imao je osvojeno zlato sa Olimpijskih igara, Svjetskog i Europskog dvoranskog prvenstva i Europskog prvenstva na otvorenom, s najboljim rezultatom karijere 2.42 koji mu je kasnije poništen. Široj javnosti se predstavio 2008. godine kad se na mitingu u Lausannei pojavio toliko pijan da je jedva mogao trčati ali za ozbiljan skok ipak nije bio spreman.

Komentiraj