EPA/CAMBRIDGE ARCHEOLOGY UNIT

‘BRITANSKI POMPEJI’ Arheolozi pronašli nastambe iz brončanog doba u Cambridgeshireu

Arheolozi su pronašli ‘britanske Pompeje’, nakon što su otkrili najbolje sačuvane nastambe iz brončanog doba u zemlji, javlja u utorak BBC. Okrugle drvene kuće, sagrađene na stupovima, nalazile su se u Cambridgeshireu, u kamenolomu Must Farm, a datiraju iz 1000-800 godine prije Krista.

Vatra je uništile stupove, što je uzrokovalo pad kuća u rijeku, čiji je mulj pomogao u njihovom očuvanju. Unutar kuća arheolozi su pronašli lonce, u kojima je još uvijek bila hrana. Osim lonaca, pronađene su i šalice, zdjele i posude. Arheolozi su izjavili kako su pronašli komadiće ‘egzotičnog stakla’ koji su nekada tvorili ogrlicu, što je sofisticiranost koja se ranije nije povezivala s brončanim dobom.

EPA/CAMBRIDGE ARCHEOLOGY UNIT
EPA/CAMBRIDGE ARCHEOLOGY UNIT

Arheolozi vjeruju kako su pronašli oko pet kuća, ali iskopavanje još uvijek traje. Pojavio se strah da bi se razina vode mogla promijeniti u skoroj budućnosti, što bi značilo da ostaci kuća ne bi bili zaštićeni. Jedan od glavnih arheologa Duncan Wilson opisao je pronalazak kao ‘nevjerojatnu vremensku kapsulu’.

“Dobili smo grafički prikaz života u brončanom dobu. Ovo je mjesto dobilo međunarodni značaj, a ono što smo pronašli moglo bi promijeniti naše shvaćanje tog perioda”, rekao je.

Iskopavanje vodi Sveučilište u Camebridgeu, a David Gibson, jedan od arheologa, kaže kako je mnogo toga sačuvano. “Mi zapravo možemo vidjeti kako je izgledao svakodnevni život u brončanom dobu. To je pretpovijesna arheologija u 3D-u”, dodaje.

Pronađeni su ostaci krovnih greda, na kojima su vidljivi tragovi alata.

Komentiraj