Britanski političari naklonjeni EU-u na povorci Glas naroda o Brexitu

EPA/ANDY RAIN

Britanski političari naklonjeni Europskoj uniji uglavnom iz oporbenih stranaka nadaju se da će se u subotu, na drugu godišnjicu referenduma o Brexitu, okupiti deseci tisuća pristaša u povorci “Glas naroda” o britanskom konačnom dogovoru o napuštanje EU-a.

“Kojegod je vaše mišljenje o Brexitu, svi se slažu da je to velik dogovor. I još nije gotov”, poručuju iz kampanje Glas naroda uoči povorke u središtu Londona.

Organizatori pozivaju pristaše da “osiguraju da mi, narod na koji će pregovori o Brexitu utjecati naraštajima, imaju ‘glas naroda’ o konačnom dogovoru o Brexitu” .

“Ove ćemo subote vidjeti desetke tisuća iz cijele Velike Britanije da koračaju za glas naroda u Londonu, a potpora jača širom zemlje”, rekao je labu ristički zastupnik Chuka Umunna.

“S pregovorima u kaosu, vladom koja je napravila totalan nered oko Brexita … vrijeme je da narod preuzme kontrolu nad procesom”, rekao je Umunna.

Predviđeno je da se skupu obrate čelnik liberalnih demokrata Vince Cable, supredsjednica Zelene stranke Caroline Lucas i  David Lammy iz Laburističke stranke, kao i Anna Soubry, proeuropska zastupnica iz Konzervativaca premijerke Therese May.

Točno prije dvije godine, 23. lipnja 2016, većina od 52 posto glasala je o izlasku iz Europske unije, a na referendum je izišlo 72 posto od 46, 5 milijuna glasača.

Skupina Glas naroda nije objavila detalje o tome kako bi organizirala novi referendum, koja bi pitanja bila postavljena niti kako bi pomirila rezultate dvaju referenduma.

Komentiraj