Britanski parlamentarci zakonima nastoje onemogućiti Brexit bez sporazuma

Zastupnici u parlamentu Ujedinjene Kraljevine usvojili su utorak nekoliko mjera koje bi mogle otežati idućem premijeru da provede Brexit bez sporazuma suspendirajući rad parlamenta, no mjere ipak otvoreno ne brane takav potez.

Boris Johnson, kojemu se daju najveći izgledi da postane novi britanski premijer i vodi izlazak Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije, traži da zemlja izađe iz EU-a 31. listopada i ako se ne postigne dogovor s Bruxellesom.

To je potaknulo sumnje da bi Johnson mogao prekinuti rad parlament kako bi spriječio zastupnike, od kojih je većina izrazila protivljenje Brexitu bez sporazuma, da ometu njegov plan.

U utorak su britanski parlamentarci s 294 glasa i 293 protiv glasali za promjenu zakona po kojoj će se od ministra tražiti da svaka dva tjedna izvješćuju o napretku u formiranju sjevernoirske vlade koja je pala.

To bi moglo zakomplicirati pokušaj suspenzije rada parlamenta kasnije tijekom godine kako bi se zastupnike spriječilo da blokiraju Brexit bez sporazuma 31. listopada. Tijekom utorak očekuje se glasovanja i o drugim mjerama no ni jedna eksplicitno ne spriječava suspenziju parlamenta.

No oni koji se nadaju zaustaviti Brexit bez sporazuma vjeruju da bi se po ovakvom planu od parlamenta tražilo da u razdoblju do Brexita konstantno zasjeda što bi kompliciralo nastojanja novog premijera da suspendira rad parlamenta i tako ga zaobiđe.

“Otvoreno priznajem da je namjera iza ovih amandmana osigurati da se ta prijetnja, prekid našeg rada, spriječi”, pojasnio je Dominic Grieve, zastupnik koji stoji iza prijedloga.

Protivnici Brexita bez sporazuma se nadaju da će moći naći način da zaustave takav izlazak sve dok parlament zasjeda.

Johnson ne isključuje mogućnost suspenzije parlamneta no nada se da će uspjeti ispregovarati novi sporazum o izlasku koji bi zastupnici prihvatili.

Bruxelles je poručio da se o postojećem sporazumu, koji je parlament već tri puta odbacio, ne može ponovno pregovarati.

Komentiraj