Britanski muzičari uputili otvoreno pismo Vladi Velike Britanije

Britanski muzičari uputili su otvoreno pismo Vladi Velike Britanije tražeći bezvizno putovanje po Europskoj Uniji. Pismo je upućeno nakon što je Vlada potvrdila da je odbila dogovor nakon Brexita koji bi omogućio odlazak u Europsku uniju bez viza s ministricom kulture Caroline Dinenage koja je rekla da aranžman “ne bi bio kompatibilan s vladinim manifestnim opredjeljenjem da povrati kontrolu nad našim granicama”. Govoreći kako su “vrata otvorena” za EU kako bi razmotrila “vrlo razumne prijedloge Ujedinjenog Kraljevstva”, dodala je da će glazbenici i umjetnici koji putuju Europom “biti dužni provjeriti domaću imigraciju i pravila posjetitelja za svaku državu članicu u kojoj namjeravaju obilaziti”.

Međutim takav odgovor nije naišao na odobravanje brojnih britanskih muzičara koji su potpisali otvoreno pismo kojim  osuđuju takav odnos spram industrije glazbe. Tako su se među potpisnicima pisma našli Sir Elton John, Sting, Liam ​​Gallagher, Brian May, Roger Daltrey, Radiohead,Ed Sheeran, Kim Wilde, osnivač Glastonbury Festivala Michael Eavis i brojni drugi.

U pismu, koje je napisala udruga Incorporated Society of Musicians stoji: “Stvarnost je da su britanski glazbenici, plesači, glumci i njihovo pomoćno osoblje sramotno zapostavljeni od vlastite Vlade. Dogovor sklopljen s EU-om ima veliku rupu u kojoj bi trebalo biti obećano slobodno kretanje glazbenika. Svatko na europskoj glazbenoj turneji sada će trebati skupe radne dozvole za mnoge zemlje koje posjećuje i brdo papira za njihovu opremu. Pozivamo Vladu da hitno učini ono što je rekla i da pregovara o putovanjima u Europi bez papira za britanske umjetnike i njihovu opremu. Radi britanskih obožavatelja koji žele vidjeti europske izvođače u Velikoj Britaniji i britanskih gradova koji ih žele ugostiti, dogovor bi trebao biti uzajaman.”

Komentiraj