Britanski muzej nakon 27 godina prekinuo sponzorski odnos sa British Petrolom

Nakon 27 godina Brtianski muzej prekinuo je sponzorski odnos sa naftnom kompanijom BP. Time se zatvara jedan od najprofitabilnijih i najkontroverznijih takvih poslova, te označava gotovo potpuno povlačenje diva fosilnih goriva iz Britanskog svijeta umjetnosti.

U očitovanju koje je Guardian dobio na uvid, muzej je potvrdio da BP ne sponzorira nikakve daljnje izložbe ili druge aktivnosti te da “nema drugih ugovora ili sporazuma na snazi ​​između muzeja i BP”.

Sudionici kampanje za razvrgavanje ovog odnosa, pozdravili su odluku kao “masovnu pobjedu”, nakon godina u kojima je muzeja bio poprište bučnih i razornih ekoloških prosvjeda.

To označava dramatično povlačenje iz umjetnosti za BP, koji je donedavno bio jedan od vodećih sponzora umjetnosti u Velikoj Britanij. Tate, Nacionalna galerija portreta, Royal Shakespeare Company, Škotski balet i Kraljevska opera prekinuli su više desetljetna  partnerstva s energetskim divom posljednjih godina.

Među velikim nacionalnim muzejima i umjetničkim tvrtkama, samo Znanstveni muzej još uvijek podržava BP, koji financira njegovu obrazovnu akademiju.

BP je sponzor Britanskog muzeja od 1996. Na papiru, najnoviji petogodišnji ugovor između te dvije institucije istekao je u veljači, ali Britanski muzej i BP višekratno su odbijati priznati da je njihovo partnerstvo gotovo, što je dovelo do zabrinutosti da imaju zakulisni odnos.

Pokretači kampanje bojali su se da bi se naftni div mogao naći kao potencijalni sponzor radikalne sheme obnove vrijedne milijardu funti koju trenutno planira muzej.

U novim otkrićima, do kojih su došli odvjetnici koji djeluju za kampanju Culture Unstained, muzej je rekao da “određeni uvjeti” dogovora ostaju na snazi, jer je usmeno pristao dopustiti BP-u da koristi svoje pogodnosti do kraja 2023. . Te povlastice nisu specificirane, ali one će vjerojatno uključivati ​​privilegije ugostiteljstva, poput korištenja muzejskog prostora za korporativnu zabavu. No, to se ne odnosi ni na kakvo financiranje muzejske djelatnosti, piše Guardian.

Upitan za komentar o otkrićima ovog tjedna, muzej je samo ponovio prethodnu izjavu, rekavši: “BP je cijenjena dugoročna podrška muzeju, a naše trenutno partnerstvo traje do kraja ove godine.”

 

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner