Britanski Lloyd ispričao se zbog sudjelovanja u trgovini robljem

Čuveno britansko osiguravajuće društvo Lloyd ispričalo se zbog svoje uloge u trgovini robljem na Atlantiku u 18. i 19. stoljeću te se obvezalo na osnivanje fondova i organizacija koje će otvoriti nove mogućnosti crnim i etničkim manjinskim skupinama.

“Žalimo zbog uloge koju je Lloyd imao u trgovini robljem tijekom 18. i 19. stoljeća, u groznom i sramotnom razdoblju engleske povijesti, kao i naše vlastite”, naveo je Lloyd.

“Najnoviji događaji stavili su pod povećalo javnosti nejednakost koju su ljudi crne boje kože iskusili kroz mnogo godina kao rezultat sistematskog i strukturalnog rasizma koji je postojao u brojnim aspektima u društvu te su pokrenuli kompleksne razgovore koji su odavno kasnili”, objavio je Lloyd.

Londonsko osiguravajuće društvo najavilo je da će investirati u programe kako bi privuklo talente među tamnoputima i etničkim manjinama te da će preispitati svoje organizacijske osnove djelovanja kako bi utvrdio da nisu ni na koji način rasistički. Također se obvezalo osigurati financijsku potporu zakladama i organizacijama koje im otvaraju nove mogućnosti.

U najvećoj deportaciji u poznatoj povijesti, oružje i barut iz Europe zamijenjeni su za milijune afričkih robova koji su zatim otpremljeni preko Atlantika u Ameriku. Brodovi su se u Europu vratili sa šećerom, pamukom i duhanom.

Oko 17 milijuna afričkih muškaraca, žena i djece odvedeno je iz njihovih domova i uključeno u jednu od najbrutalnijih svjetskih trgovina na globalnoj razini između 15. i 19. stoljeća. Mnogi od njih su umrli u nemilosrdnim uvjetima.

Oni koji su preživjeli bili su podvrgnuti mukotrpnom životu na plantažama šećera, duhana i pamuka.

Britanija je ukinula prekoatlantsku trgovinu robljem 1807. godine, iako je potpuno ukidanje ropstva uslijedilo tek nakon još jedne generacije.

 

Komentiraj