Britanska oporbena Laburistička stranka zaštitit će prava milijuna europskih građana koji žive u Velikoj Britaniji ako pobijedi na izborima u lipnju, poručila je stranka u utorak, predstavljajući strategiju za Brexit kojom želi dostići vladajuće konzervativce.

Odluka britanske premijerke Therese May da 8. lipnja održi prijevremene izbore ostavila je oporbenim strankama samo sedam tjedana da se pripreme, a laburisti zaostaju za njezinim konzervativcima za oko 20 postotnih bodova.

Glasnogovornik stranke za Brexit Keir Starmer kritizirao je “nepromišljen” pristup pregovorima o izlasku zemlje iz EU-a.

“Često se govori da europski građani pridonose našem društvu i oni to doista čine, ali oni su dio našeg društva… i ne bi ih se smjelo koristiti kao sredstvo u pregovorima”, rekao je.

“Stoga će laburistička vlada odmah, od prvoga dana, zajamčiti da svi europski građani koji sada žive u Ujedinjenom Kraljevstvu neće doživjeti promjene u svojem pravnom statusu zbog Brexita. To ne znači… da se nećemo jednako odlučno boriti za britanske državljane u EU-u.”

U Velikoj Britaniji živi oko 3 milijuna europskih građana, a 1,2 milijuna Britanaca živi u drugim članicama EU-a.

May je dala do znanja da želi napustiti zajedničko europsko tržište, koje se temelji na slobodnom kretanju roba, usluga, ljudi i kapitala, i osloboditi se nadležnosti europskih sudova.

Starmer je kazao da laburisti žele zadržati pogodnosti zajedničkog tržišta i carinske unije i dati prioritet radnim mjestima i gospodarskom rastu a ne ograničavanju imigracije.

May ne želi zajamčiti pravo europskim građanima da ostanu u Britaniji dok ne dobije istovjetna jamstva za Britance u Europi.

Starmer je ocijenio da je to dio “krute” i “nepromišljene” strategije koja će odbiti europske pregovarače i prije pravog početka pregovora. Jamstva za europske građane bila bi “toplo pozdravljena” u EU-u kao naznaka kakve buduće odnose Britanija želi.

“Moramo također obnoviti naše odnose s europskim partnerima jer su pretrpjeli štetu zbog dosadašnjeg tona i pristupa”, rekao je.

Komentiraj