Britanski konzervativci danas odlučuju o smjeni premijera Borisa Johnsona

Premijer Velike Britanije Boris Johnson danas će se suočiti s izglasavanjem nepovjerenja u svojoj stranci nakon što je dosegnut prag od 54 pisma konzervativnih zastupnika koji traže njegov odlazak.

Graham Brady, predsjednik Odbora 1922., kluba Konzervativne stranke u britanskom parlamentu, objavio je da su mu poslana najmanje 54 pisma koja traže Johnsonovu smjenu. Time je ispunjen potrebni minimum od 15 posto od ukupno 359 zastupnika Konzervativne stranke.

Ovo automatski pokreće proceduru tajnog glasanja svih članova Parlamenta iz redova Konzervativne stranke. Glasanje se obično održi u roku od 24 sata. Ukoliko Johnson dobije podršku 50 posto ili više, ostat će lider ove stranke i samim time premijer Velike Britanije. Također, bit će siguran od izglasavanja povjerenja barem godinu dana.

Ukoliko ne dobije podršku barem polovine zastupnika, počet će kampanja za izbor novog vođe Konzervativaca iz koje će Johnson biti isključen, prenosi Guardian.

Johnson, koji je 2019. imenovan za premijera, pod sve je većim pritiskom nakon štetnog izvješća o zabavama koje su se održavale u njegovu uredu i rezidenciji u Downing Streetu u vrijeme dok je Britanija bila u lockdownu zbog pandemije covida-19.

Komentiraj