Britanske političke stranke upozorene na prijetnju ruskih hakerskih napada

Pixabay

Britanska obavještajna agencija upozorila je političke stranke da se zaštite od mogućih kibernetičkih napada podsjetivši da su ruski hakeri pokušali utjecati na prošlogodišnje američke predsjedničke izbore.

Britanski Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost (NCSC), koji je dio špijunske agencije GCHQ, priopćio je da je u pismu čelnicima političkih stranaka ponudio pomoć u jačanju njihove mrežne sigurnosti, potvrdivši izvješće u Sunday Timesu.

“Imajte na umu način na koji su praćeni događaji u SAD-u, Njemačkoj i posvuda koji nas podsjećaju na mogućnost neprijateljske akcije protiv političkog sustava Ujedinjenog Kraljevstva”, navodi se u pismu čelnika NCSC-a Ciarana Martina, kako prenosi Times.

On je upozorio da mogući napadi na britanski demokratski proces ne pogađaju samo političke stranke nego mogu uključivati napade na parlament, think tankove i račune elektroničke pošte pojedinaca.

NCSC je potvrdio Reutersu da je pisao strankama o tom pitanju, ali nije potvrdio da glavni rizik za kibernetičku sigurnos predstavlja Rusija.

Upitan o tom izvješću, britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao je da nema dokaza da su Rusii uključeni u pokušaje potkopavanja britanskog demokratskog procesa u ovom trenutku.

“Međutim, imamo puno dokaza da su Rusi sposobni to učiniti. Nema dvojbe da su oni spremni na sve vrste prljavih trikova”, kazao je on za televiziju ITV.

Komentiraj