Britanske i francuske zračne snage stigle u Zemunik na vojnu vježbu

Helikopteri Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te helikopteri Ratnog zrakoplovstva Francuske Republike sletjeli su u ponedjeljak u vojarnu „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku povodom održavanja multinacionalne vojne vježbe Swift Response 19, izvijestili su iz MORH-a.

Trenutno se u vojarni nalazi više od 500 pripadnika britanskih i francuskih oružanih snaga s oko 170 vozila i 15 helikoptera, kao i deset pripadnika Hrvatske vojske s tri vozila.

Britanske zračne snage stigle su u Zemunik s helikopterima CH-17 Chinook, AH-64 Apache i AW-159 Wildcat, a francuske zračne snage predstavljaju helikopteri NH 90 Caiman te EC-665 Tiger.

Dolazak savezničkih helikoptera u bazu Zemunik početak je vježbe Swift Response 19 koja završava 29. lipnja 2019., a u Republici Hrvatskoj se provodi u vojarnama „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku i „Josip Jović“ u Udbini te na vojnim poligonima „Eugen Kvaternik“ u Slunju i „Crvena zemlja“ kod Knina.

Swift Response 19 će prikazati strateško upošljavanje Globalnih snaga za odgovor, a cilj vježbe je promicanje stabilnosti i sigurnosti jugoistoka Europe, jačanje partnerstva te razvoj interoperabilnosti između savezničkih zemalja, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane.

Komentiraj