Britanska premijerka Theresa May mogla bi izgubiti kontrolu nad parlamentom na izborima 8. lipnja, navodi se u projekcijama YouGova, a to bi moglo dovesti do političkog zastoja u vrijeme početka pregovora o Brexitu.

U suprotnosti s ispitivanjima javnog mišljenja koja su do prošlog tjedna pokazivala da je May na putu prema velikoj pobjedi, istraživanje YouGova pokazuje da bi mogla izgubiti 20 mjesta britanskom parlamentu.

Prema projekcijama YouGova, koje se temelje na 50.000 razgovora tijekom tjedan dana i imaju veliku marginu pogreške, May će osvojiti 310 mjesta. Za usporedbu, njezin je prethodnik David Cameron na izborima 2015. dobio 331 od 650 mjesta u parlamentu.

Oporbeni laburisti mogli bi osvojiti 257 mjesta, što je porast u odnosu na 2015. kada su dobili 232 mjesta, navodi YouGov. Manje stranke, među kojima Škotska nacionalna stranka i sjevernoirske stranke, mogle bi osvojiti 83 mjesta, prenosi The Times.

Ako se pokaže da je model YouGova točan, May neće imati 326 mjesta potrebnih za sastavljanje vlade u lipnju, kada bi trebali početi formalni pregovori o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije.

Ukupno sedam anketa provedenih nakon samoubilačkog napada u Manchesteru 22. svibnja pokazalo je da se smanjuje vodstvo konzervativaca pred laburistima.

May je sazvala prijevremene izbore u pokušaju da osnaži svoju poziciju u pregovorima o Brexitu.

Komentiraj