EPA/YOAN VALAT

BRITANSKA POLICIJA UPOZORAVA: Islamska država planira spektakularne napade

Borci Islamske države žele izvesti “goleme i spektakularne” napade na Veliku Britaniju i općenito zapadni način života, kazao je u ponedjeljak visoki dužnosnik britanske antiterorističke službe.

Mark Rowley iz londonske policije rekao je da se prijetnja terorističke organizacije takozvane Islamske države, koja je zauzela velike dijelove Sirije i Iraka, mijenja i raste te da IS želi negdje drugdje ponoviti napade poput lanjskih u Parizu, u kojima je ubijeno 130 ljudi.

“Teroristička skupina ima velike ambicije izvesti goleme i spektakularne napade”, rekao je.

Britanske sigurnosne službe upozorile su da je najveća prijetnja IS-a radikalizacija mladih Britanaca putem interneta te opasnost da će oni koji su se borili u Siriji i Iraku po povratku u domovinu izvesti napade.

Procjenjuje se da je u Siriju otputovalo oko 800 britanskih državljana, mnogi od njih kako bi se pridružili IS-u otkako je u toj zemlji izbio građanski rat.

Nedavna uhićenja pokazuju da je IS promijenio metodologiju djelovanja pa sad u sjevernu Europu vraća borce koji su prošli vojnu obuku i rukovanje oružjem, drži Rowley.

“Terorističke skupine uvijek žele izvesti velik i spektakularniji napad kako bi učinak bio veći”, objašnjava.

Britanska policija spriječila je niz napada u 2015. i privela više osoba nego godinu dana prije, a među njima je značajan broj žena i osoba mlađih od 20 godina, dodao je.

Komentiraj