EPA/WILL OLIVER

Britanska ministrica mogla bi biti smijenjena zbog tajnih sastanaka s Izraelcima

Budućnost britanske ministrice za međunarodni razvoj Priti Patel je upitna nakon što je tabloid Sun objavio da je održala još dva neprijavljena sastanka s Izraelcima.

Dok se premijerka Theresa May bavi izlaskom Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, njezina manjinska vlada suočena je s nekoliko kontroverzi koje bi mogle potkopati njezin krhki autoritet.

Ministrica Patel ispričala se u ponedjeljak May zbog toga što ju nije izvijestila da se sastala s visokim izraelskim dužnosnicima, uključujući premijera Benjamina Netanyahua, tijekom godišnjeg odmora.

Ona nije poštovala uobičajene procedure koje predviđaju da ministri o susretima izvijeste Foreign Office i rekla je kako žali zbog toga što je sugerirala da je ministar vanjskih poslova Boris Johnson znao za njezin put.

Sun je u srijedu objavio da se Patel također sastala u New Yorku s visokim dužnosnikom izraelskog ministarstva vanjskih poslova Yuvalom Rotemom i ministrom za javnu sigurnost Giladom Erdanom u Londonu, ali da nije izvijestila May ni o jednom sastanku unatoč tome što ju je uvjeravala da nije bilo drugih tajnih razgovora.

Vladin izvor je potvrdio da su ti sastanci održani. Izvor je rekao da nijedan vladin dužnosnik nije nazočio tim razgovorima te da su oni organizirani i da je o njima izvješteno na način koji nije u skladu s uobičajenim procedurama.

Ured premijerke nije bio dostupan za komentar, a komentiralo nije ni britansko ministarstvo za međunarodni razvoj. Patel nije bila dostupna za izjavu.

Ministrica je na putu za London nakon što je otkazala planirani put u Afriku, javio je BBC dodajući da bi poslijepodne trebala sletjeti u London.

Britanski ministar obrane Gavin Williamson rekao je u srijedu da je na premijerki da odluči tko će biti u njezinom timu, odgovarajući na pitanje o političkoj budućnosti ministrice Patel.

“Premijerka donosi svoju odluku o tome tko je u njezinoj vladi i to su samo njezine odluke”, kazao je on novinarima u Bruxellesu.

Osim kritika zbog povremenih kontradiktornih signala njezine vlade glede Brexita, May je suočena s kritikama svojih protivnika i zbog drugih pitanja: od smrtonosnog požara u stambenoj zgradi u lipnju do skandala zbog seksualnog uznemiravanja u parlamentu zbog kojeg je Michael Fallon, njezin odani ministar obrane, podnio ostavku 2. studenoga.

Komentiraj