Britanija zaustavila prodaju najvećeg domaćeg projektanta čipova

Britanska vlada zaustavila je prodaju domaćeg projektanta čipova ARM Holdingsa američkoj grupi Nvidia kako bi proučila moguće posljedice po nacionalnu sigurnost.

Ministar za digitalni sektor, kulturu, medije i sport Oliver Dowden rekao je jučer da je vlasnika ARM-a japanski financijski konglomerat Softbank obavijestio o suspenziji transakcije.

“U sljedećem koraku, kako bih dobio relevantne informacije, neovisno tijelo za zaštitu tržišnog natjecanja Ujedinjenog Kraljevstva pripremit će izvješće o implikacijama transakcije, što će pomoći pri donošenju daljnjih odluka”, rekao je Dowden.

Čipovi ugrađeni u sve pametne telefone

ARM je veliki igrač u svjetskom sektoru poluvodiča, ključnom za brojne tehnologije, od umjetne inteligencije i kvantnog računanja do 5G telekomunikacijskih mreža. Čipovi bazirani na njegovim nacrtima ugrađeni su u gotovo sve pametne telefone i u milijune drugih uređaja.

Poluvodiči ‘nose’ i ključnu britansku infrastrukturu i sastavni su dio tehnologije povezane s vojnim i pitanjima nacionalne sigurnosti, priopćila je vlada, dodajući da su u donošenje odluke o intervenciji bili uključeni i dužnosnici za nacionalnu sigurnost.

Nvidia: Sporazum ne otvara značajna pitanja za nacionalnu sigurnost
Regulator za tržišno natjecanje i tržišta (CMA) analizirat će pitanja konkurencije, nadležnosti i utjecaja sporazuma na nacionalnu sigurnost, a izvješće će biti završeno do 30. srpnja, priopćila je vlada.

Dowden će potom odlučiti hoće li dati zeleno svjetlo sporazumu, uz uvjete ili bez njih, ili će biti potrebna dulja i detaljnija istraga.

Nvidia smatra da sporazum ne otvara značajna pitanja vezana za nacionalnu sigurnost.

“Nastavit ćemo blisko surađivati ​​s britanskim vlastima, kao što smo to činili još od objave sporazuma”, objavila je najveća američka kompanija za proizvodnju čipova po tržišnoj kapitalizaciji.

ARM je osnovan i sjedište mu je u sveučilišnom gradu Cambridgeu. Ne proizvodi čipove, već je osmislio skup osnovnih uputa za projektiranje računalnih jezgri.

Licence za nacrte i tehnologiju čipova prodao je kupcima poput Qualcomma, Applea i Samsung Electronicsa.

Komentiraj