Britanija ustraje pri optužbama da su Rusi iz Salisburyja časnici GRU-a

EPA/LONDON METROPOLITAN POLICE

Velika Britanija je uvjerena da su muškarci koji su se u četvrtak pojavili na ruskoj državnoj televiziji vojnoobavještajni časnici koje je britanska policija identificirala kao osobe osumnjičene za trovanje bivšeg ruskog špijuna u Salisburyju, objavio je u četvrtak Foreign Office.

Dvojica muškaraca, koji su kazali da se zovu Aleksandar Petrov i Ruslan Borišov, ustvrdili su za RT televiziju da ih Britanija nepravedno optužuje da su pokušali ubiti Sergeja Skripala i njegovu kćer u Salisburyju te da su u ožujku bili isključivo u turističkom posjetu tom engleskom gradu.

Na pitanje u vezi tog intervjua, glasnogovornica britanske vlade kazala je: “Vlada je uvjerena da su ti muškarci časnici ruske vojnoobavještajne službe GRU koji su upotrijebili jako toksično, ilegalno kemijsko oružje na ulicama naše zemlje.”

“U više smo navrata od Rusije zatražili da objasni što se dogodilo u Salisburyju u ožujku. Danas, kao i sve do sada, oni su odgovorili muljanjima i lažima.”

Britanski zastupnik John Glen koji u parlamentu predstavlja Salisbury i ministar je u vladi ocijenio je da tvrdnje dvojice Rusa nisu vjerodostojne.

“Oduševljen sam što su Aleksandar Petrov i Rusla Borišov mogli vidjeti svjetske atrakcije koje Salisbury nudi. Ali jako je čudno da su došli sve do ovamo samo na dva dana s novičokom u prtljazi”, objavio je na Twiteru Glen.

“Salisbury pozdravlja turiste iz cijelog svijeta i jako je otvoren za poslovanje”, dodao je. “Ali tvrdnje Petrova i Borišova nisu vjerodostojne i ne odgovaraju općenito prihvaćenim obavještajnim podacima koje imamo o tim osobama.”

Komentiraj