Britanija se priključila SAD-u u pomorskoj sigurnosnoj misiji u Zaljevu

Velika Britanija u ponedjeljak se priključila Sjedinjenim Državama u pomorskoj sigurnosnoj misiji u Perzijskm zaljevu radi zaštite trgovačkih brodova u plovidbi kroz Hormuški tjesnac nakon što je Iran zaplijenio plovilo pod britanskom zastavom.

Britanski dužnosnici naglasili su da nema promjene u politici Londona prema Iranu, ali pridruživanje SAD-u najvažniji je vanjskopolitički potez 12-dnevne vlade novog britanskog premijera Borisa Johnsona.

Još prije dva tjedna, Britanija je pozivala na europsku pomorsku misiju. Sada se pridružila, kako kaže, “međunarodnoj pomorskoj sigurnosnoj misiji” koju predvodi SAD. Nijedna druga zemlja nije se još priključila.

“Vitalno je važno osigurati slobodnu plovidbu svim međunarodnim plovilima kroz Hormuški tjesnac bez ikakvih odgađanja, s obzirom na povećanu prijetnju”, rekao je britanski ministar obrane Ben Wallace.

“Razmještanje resursa Kraljevske mornarice znak je naše posvećenosti našim brodovima pod zastavom Velike Britanije i veselimo se suradnji sa SAD-om i drugima u pronalaženju međunarodnog rješenja za probleme u Hormuškom tjesnacu”, dodao je Wallace.

Prošli mjesec Iranska revolucionarna garda zaplijenila je britanski tanker Stena Impero u blizini Hormuškog tjesnaca, zbog navodnih kršenja pomorskih prava. To je uslijedilo dva tjedna nakon što je Britanija zaplijenila iranski naftni tanker u blizini Gibraltara optužujući ga za kršenje nametnutih sankcija Siriji.

Komentiraj