Britanija savjetuje svojim građanima izbjegavanje putovanja na Baleare i Kanare

Britansko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak navečer proširilo je preporuku svojim građanima o izbjegavanju putovanja u Španjolsku obuhvativši i Balerske i Kanarske otoke od 27. srpnja “na temelju procjene o prijetnji covida-19.

U subotu je Ujedinjeno Kraljevstvo najavilo da će svi putnici po povratku iz Španjolske morati u dvotjednu samoizolaciju pravdajući tu mjeru kao “pravodoban odgovor” na porast broja zaraženih u toj mediteranskoj zemlji.

Time je zadao težak udarac španjolskom turističkom sektoru upravo kad se počeo oporavljati od višemjesečne karantene i ograničenja putovanja.

Od ukidanja karantene prije mjesec dana Španjolska se bori s rastućom pandemijom, a broj dnevno zaraženih približio se 1000 do kraja prošlog tjedna.

Britanci čine velik udio u španjolskom turizmu pa su lani Britanci činili 18,08 od ukupno  83,7 milijuna turista koji su posjetili Španjolsku.

Međutim, budući da je većina novih slučajeva koncentrirana u sjeveroistočnim pokrajinama Kataloniji i Aragonu, a nekoliko drugih regija ima manju stopu aktivnih slučajeva nego Velika Britanija, uvođenje karantene za sve putnike iz Španjolske kritizirano je kao neproporcionalna mjera.

Ranije je britanski The Sun objavio je da London razmatra izuzimanje Baleara i Kanarskih otoka, gdje je manji broj zaraženih, iz spomenute mjere, nakon lobiranja vlade u Madridu.

Španjolska ministrica vanjskih poslova Arancha Gonzalez Laya ustvrdila je da je sigurnost u njezinoj zemlji visoka. “Španjolska je sigurna zemlja”, rekla je.

Španjolski hoteli rekli su u ponedjeljak da će platiti testiranje na koronavirus stranim turistima nastojeći ih tako privući na ljetovanje nakon britanske odluke o obveznoj dvotjednoj samoizolaciji za putnike koji dolaze iz Španjolske suočene s novim valom zaraze.

Komentiraj