Konzervativci britanske premijerke Therese May imaju gotovo dvostruko veću podršku od oporbenih laburista uoči izbora koji se održavaju 8. lipnja, što je prednost koja nije viđena od velike pobjede Margaret Thatcher 1983. godine, objavio je u srijedu Ipsos MORI.

Britanska premijerka je iznenadila mnoge kad je prošlog tjedna objavila da njezina vlada raspisuje prijevremene parlamentarne izbore, istaknuvši da je to jedini način da se zajamči politička stabilnost tijekom Brexita. Ankete od tada pokazuju kako May ima mnogo veću podršku od laburističkog čelnika Jeremyja Corbyna, te da će najvjerojatnije osvojiti veliku većinu u 650-članom donjem domu britanskog parlamenta.

Najnovija anketa koju je tvrtka Ipsos MORI provela telefonskim putem između 21. i 25. travnja na 1004 ispitanika pokazala je kako konzervativci imaju 23 postotna boda prednosti, dok je online anketa Panelbase, provedena na 1026 ljudi između 20 i 24. travnja, pokazala da stranka premijerke ima 22 postotna boda prednosti pred laburistima.

“Konzervativci kreću u utrku s najvećom prednošću koju smo ikad zabilježili tijekom predizborne kampanje od 1983. i pobjede Margaret Thatcher”, istaknuo je Gideon Skinner, voditelj političkih istraživanja u Ipsos MORI-ju.

Thatcher je na valu popularnosti nakon Falklandskih ratova protiv Argentine osvojila većinu od 144 mjesta u srazu s laburistom Michaelom Footom čiji je ljevičarski socijalistički manifest njegov kolega iz stranke proglasio “najdužom samoubilačkom porukom u povijesti”.

David Cameron, prethodnik premijerke May, na izborima 2015. osvojio je većinu od 12 mjesta, što je bila prva pobjeda konzervativaca nakon što je Thatcherin nasljednik John Major pobijedio na izborima 1992. godine.

May koristi trenutak

Nakon što je postala premijerka poslije političkog kaosa koji je nastao 23. lipnja odlukom Britanaca da napuste Europsku uniju, May je nekoliko puta odbacila mogućnost prijevremenih izbora, sve do prošlog utorka kad je pred svojom rezidencijom u Downing Streetu objavila da ide u borbu za novi mandat.

May računa da će joj slabost laburista Corbyna i neočekivana izdržljivost britanske ekonomije nakon Brexita učvrstiti većinu u parlamentu uoči početka potencijalno veoma teških pregovora oko izlaska iz EU-a.

“Ove brojke pokazuju da je prva reakcija javnosti točno ona na koju je vjerojatno računala: nema kritike javnosti zbog raspisivanja novih izbora, a važni faktori na izborima bit će sposobnost vođenja i kompetencija”, tvrdi Skinner.

U anketama njegovog instituta konzervativci su narasli na 49 postotnih bodova, što je 6 više u odnosu na ožujak, dok su laburisti pali na 26, odnosno 4 postotna boda manje. Liberalni demokrati su ostali na 13 posto, dok je UKIP pao za dva boda, na 4 posto.

Istraživanje je pokazalo i da 61 posto glasača smatra kako je May najsposobnija kandidatkinja za premijerku, dok za Corbyna to smatra tek 23 posto.

Odluku oko kandidata za kojeg će glasati već je donijelo 63 posto ispitanika. Među glasačima konzervativaca ih je 78 posto, dok je među pobornicima laburista njih 56 posto.

Komentiraj