EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Britanija će prosvjedovati Ekvadoru zbog azila Assangeu

Britanija je priopćila u četvrtak da će uputiti službeni prosvjed Ekvadoru zbog njegove odluke da pruži azil utemeljitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu u svojem veleposlanstvu u Londonu i tako spriječi njegovo izručenje švedskoj zbog navodnih seksualnih prijestupa.

“Ekvador mora priznati da je njegova odluka da pruži utočište g. Assangeu prije više od tri godine spriječila ispravno djelovanje pravosuđa”, rekao je u priopćenju pomoćnik britanskog ministra vanjskih poslova Hugo Swire.

Navodi su uslijedili nakon što su švedski tužitelji odustali od istrage u tri optužbe za spolno zlostavljanje i prisilu protiv 44-godišnjeg Australca zbog zastare.

Oni su ipak odlučili nastaviti istragu u slučaju optužbe za silovanje koja je 2010. iznesena protiv njega.

 

  • Assange, koji niječe optužbe, se nalazi u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu od lipnja 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj.

 

On strahuje da bi onda bio izručen Sjedinjenim Državama gdje bi mu se moglo suditi za jedno od najvećih curenja informacija u američkoj povijesti nakon što je objavio tisuće tajnih brzojava američkih diplomata prije pet godina čime je razbjesnio Washington.

Assange je prekršio uvjete puštanja na slobodu uz jamstvo i otišao u ekvadorsko veleposlanstvo a britanska policija otada dan i noć stražari oko zgrade uz procijenjeni trošak od 10 milijuna funta.

“Potpuno je neprihvatljivo da britanski porezni obveznici plaćaju račun za ovu zloporabu diplomatskih odnosa”, rekao je Swire dodajući da Britanija i dalje ima zakonsku obvezu izručiti Assangea jer je još uvijek pod optužbom za silovanje.

Komentiraj