Britanci slave, osvojili su 40 posto ovogodišnjih Zlatnih globusa

Ovogodišnja dodjela Zlatnih globusa pamtit će se po rasnoj i spolnoj diversifikaciji, ali i po tome da su Britanci osvojili 10 od 25 nagrada, odnosno čak 40 posto. Oni su osvojili šest od 11 televizijskih Zlatnih globusa i četiri od 14 filmskih Zlatnih globusa. Takvoj berbi nagrada ponajviše trebaju zahvaliti Netflixovoj seriji „Kruna“ (The Crown), koja im je donijela četiri Zlatna gobusa u kategoriji najbolje drame. Osim što je „Kruna“ osvojila nagradu za najbolju seriju, ostala tri Zlatna globusa osvojili su Gillian Anderson za ulogu Margaret Thatcher, Josh O’Connor za ulogu princa Charlesa i  Emma Corrin za ulogu princeze Diane.

Što se tiče ostalih Britanaca, Sacha Baron Cohen je uzeo dva Zlatna globusa. Jedan za najbolji film u kategoriji mjuzikla ili komedije, onaj „Borat Subsequent Moviefilm“ a drugi za najbolju mušku ulogu u tom filmu. Daniel Kaluuya osvojio je nagradu za najboljeg sporednog glumca za ulogu u drami „Judas and the Black Messiah“ dok je Rosamund Pike osvojila nagradu za najbolju glumicu u kategoriji mjuzikla ili komedije za film „I Care A Lot“.

Što se tiče serija, John Boyega osvojio je svoj prvi Zlatni globus za sporednu ulogu u seriji „Small Axe“ redatelja Stevea McQueena. Posljednji Zlatni globus Britancima je donijela Anya Taylor-Joy kao najbolja glumica u limitiranoj tv seriji „The Queen’s Gambit“. Ona ima i američko i britansko državljanstvo ali je već glumila u britanskim serijama kao što je „Peaky Blinders“.

Komentiraj