EPA/ANDY RAIN

Britanci provjeravaju sigurnost u parlamentu nakon krvavog napada

Velika Britanija ispitat će sigurnosno stanje u parlamentu, objavili su ministri u nedjelju, odgovarajući na kritike upućene im jer je rampa za vozila bila otvorena u srijedu kada se dogodio krvavi teroristički napad.

Rođeni Britanac Khalid Masood ubijen je u srijedu pošto je sam ubio četvero ljudi, uključujući policajca kada se automobilom zaletio među pješake i pokušao probiti se u kompleks zgrade parlamenta u središnjem Londonu.

Londonske novine The Times pokazale su snimku na kojoj se sugerira da je rampa ostala neobranjena dok se pomagalo policajcu, što vlada i policijski službenici ne mogu ni potvrditi ni odbaciti dok se ne dovrši istraga o napadu.

Ministrica unutarnjih poslova Amber Rudd otkrila je BBC-u da će se provesti još jedna revizija sigurnosnog stanja u Westminsterskoj palači, no da se provjere stalno provode.

“Postoje stalne provjere i ažuriranja kako bismo imali primjeren oblik obrane u parlamentu. To nije nešto što shvaćamo olako. Zbog toga bi i u normalnom slijedu događaja imali još revizija”, rekla je Rudd.

Policija pokušava shvatiti što je motiviralo 52-godišnjeg Masooda za napad koji je, kako se vjeruje, počinio samostalno. Masood se koristio unajmljenim automobilom i kuhinjskim nožem, a službenici ističu da je takve napade teško spriječiti.

Zastupnici britanskog parlamenta sve su zabrinutiji za vlastitu sigurnost, a neki izvještavaju da zbog Brexita primaju prijetnje putem društvenih mreža.

Samo nekoliko dana prije nego što su Britanci 23. lipnja odlučili napustiti Veliku Britaniju, zastupnicu Jo Cox ubio je čovjek opsjednut nacistima koji je tijekom napada uzvikivao “očuvajmo Britaniju neovisnom”.

Čelnik donjeg doma britanskog parlamenta David Lidington rekao je za BBC da je zadnjih nekoliko godina pojačana sigurnost te institucije te da ispred nje cijelo vrijeme stoje naoružani stražari.

“Ako naši stručnjaci za sigurnost zaključe da je potrebno povećati broj naoružanih stražara na pojedinim mjestima, onda će oni ondje biti postavljeni”, istaknuo je Lidington.

Komentiraj