Screenshot/YouTube

BRILJIRAO “HRVAT” GARI Aronjan osvojio Grand Chess Tour, Kasparov osmi

Pobjedom Armenca Levona Aronjana ispred Rusa Karjakina i Amerikanca Nakamure završen je Grand Chess Tour u američkom Saint Louisu na kome su igrali svi vodeći svjetski igrači, izuzev prvaka svijeta Magnusa Carlsena i Francuza Vachier-Lagravea, a nakon 12 godina se po prvi put natjecateljskom šahu vratio i bivši svjetski prvak Gari Kasparov.

Kasparov, koji je igrao pod hrvatskom zastavom, zauzeo je osmo mjesto u  ukupnom plasmanu.

Nakon što se uigrao prethodnih dana, Kasparov je zadnjeg dana demonstrirao svoju šahovsku genijalnost i moć, te pojasnio zašto je bio šahovski kralj punih 20 godina. U zadnjih osam partija osvojio je 5,5 bodova protiv dvostruko mlađih svjetskih vedeta i tako zadnji krug natjecanja završio na diobi drugog mjesta.

Internetska publika je uživala u njegovoj borbenoj igri, u partijama prepunim kombinacija i taktičkih zapleta. Borba za prvo mjesto je pala u drugi plan, gledatelji su zasuli organizatora zahtjevima za prijenosom partije Kasparova, čemu su oni i udovoljili.

Grand Chess Tour je uspio okupiti svjetski vrh i trenutno je najzanimljivije šahovsko natjecanje iako nije pod okriljem FIDE. Sponzorira ga američki milijarder Rex Sinquefield, inače i sam aktivni šahist.

Komentiraj