Nacionalni park Brijuni i ovog će ljeta, u bazenu s otvorenim sustavom izmjene morske vode, brinuti o morskoj kornjači Gianni Grande, nazvanom “Vatreni”, spolno zrelom mužjaku glavate želve s teškim ozljedama lubanje i donjeg dijela oklopa.

Vatreni je na ponovnu rehabilitaciju u veliki brijunski bazen smješten unutar Safari parka, stigao u petak iz Centra za oporavak morskih kornjača Aquariuma Pula. Prošlog je ljeta već ljetovao u bazenu Nacionalnog parka Brijuni, no dolaskom hladnijeg vremena i padom temperature mora, vraćen je u pulski Aquarium, u bazen s kontroliranom temperaturom vode, priopćio je Nacionalni park Brijuni.

Dolaskom toplijeg vremena, Grande Gianni Vatreni je opet u brijunskom bazenu, u uvjetima sličnim njegovom prirodnom okruženju. Njegovo trenutačno stanje je još uvijek teško jer zbog ozljede glave slabije vidi te ima poteškoća u samostalnom dolasku do hrane. No, u Nacionalnom parku Brijuni očekuju da će se Vatrenom u kraćem razdoblju vratiti nagon za samostalno traženje hrane čime bi se omogućio njegov povratak u prirodu.

“Vatreni” je stigao u pulski Centar za oporavak morskih kornjača u lipnju 2014., a prethodno su se za njega brinuli veterinari iz malološinjskog Centra za oporavak morskih kornjača Plavi Svijet.

Riječ je o velikoj glavatoj želvi (Caretta caretta), strogo zaštićenoj svojti morske kornjače, veličine oklopa 70 centimetara. Gianni Grande, nazvan Vatreni je po pronalasku bio izrazito neuhranjen, što je davalo naslutiti na problem dugotrajnog gladovanja. Imao je duboke rane, nije plivao, već je samo plutao. U suradnji s Veterinarskim fakultetom u Zagrebu Vatrenom su određene terapije te daljnji postupak liječenja i oporavka.

Komentiraj