Brigitte Bardot napunila 88 godina. Na vrhuncu karijere bila je svjetska senzacija

Brigitte Bardot je rođena 28. rujna 1934. godine u katoličkoj građanskoj obitelji koja je živjela nedaleko od Eiffelovog tornja u Parizu. Danas slavi 88. rođendan. Kao dijete je sanjala da jednog dana postane balerina, a zatim je s 13 godina i primljena na pariški Konzervatorij. Njena karijera foto-modela započela je kada je imala 15 godina. Primjetio ju je prijatelj njene majke koja se inače bavila izrađivanjem šešira. Zahvaljujući njemu Brigitte se pojavila na naslovnoj strani časopisa “Elle”. Shvatila je da joj je suđeno biti zvijezda, pa je napustila balet i usredotočila se na glumu. Ipak, balet joj je koristio jer je oblikovao njeno tijelo i naučio je elegantnom držanju, koje je s vremenom postalo njen zaštitni znak.

Njen prvi suprug Roger Vadim prepoznao je njen potencijal i postao joj menadžer i suradnik. Vadim joj je dao glavnu ulogu u svom filmu “I Bog stvori ženu” iz 1956. godine koji joj je osigurao  međunarodnu slavu slijedećih godina. Film se fokusirao na senzualnost i mladalačku suzdržanost ove tada 22-godišnje glumice i tako osvojio Europu, a istovremeno šokirao američku publiku, pa je film bio i zabranjen u nekim državama zbog čega je postao još intrigantniji. Tijekom 50-ih počela je prava “bardomanija”. Sve što je snimila bilo je suprotno od starih filmskih pravila. Ostavila je veliki trag iako nije do tada bila poznata po glumi, no postala je svjetska senzacija zahvaljujući svojoj ljepoti, stilu i mladosti.

Bardot je također ostavila veliki trag u svijetu mode. Popularizirala je bikini, crnu olovku za oči i balerinke. Njen zaštitni znak su postale bluze s otkrivenim ramenima koje su ostale u modi do danas.

Bardot se povukla iz glumačkog svijeta 1973. godine, uoči svog 40. rođendana, a proslavila ga je fotografirajući se gola za Playboy. Do tada je već snimila 40 filmova, te nekoliko muzičkih albuma.Od filma su ju vjerojatno udaljile tipske uloge “seksi mačkice”. Uvijek je igrala žene o kakvim maštaju muškarci i shvatila je da se to neće promjeniti. Nije previše žalila. Rekla je da je to najbolji način da elegantno i dostojanstveno završi glumačku karijeru.

Komentiraj