Brexit poticaj za zagovornike katalonske neovisnosti

EPA/ANDREU DALMAU

Zagovornici katalonske neovisnosti u petak su ocijenili da Brexit i mogućnost održavanja novog referenduma o samoopredjeljenju Škotske daje dobre argumente njihovim ciljevima te su ponovno zatražili održavanje referenduma u toj bogatoj sjeveroistočnoj španjolskoj regiji.

“I dok se Škotska priprema za raspravu s EU-om o održavanju drugoga referenduma, bez straha možemo reći da je stiglo vrijeme i za naš referendum”, tweetao je u petak predsjednik Katalonske nacionalne skupštine Jordi Sanchez.

Pristalice neovisnosti Katalonije, bogate španjolske regije sa 7,5 milijuna stanovnika već nekoliko godina traže da se organizira glasanje u obliku referenduma kakav je u rujnu 2014. održan u Škotskoj i na kojemu se 55 posto birača izjasnilo protiv neovisnosti.

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont je kazao kako je “pobijedila demokracija jer je britanski narod dobio šansu da glasa.”

Od četiri glavna kandidata na izvanrednim parlamentarnim izborima koji se održavaju u nedjelju samo je Pablo Iglesias iz lijeve radikalne stranke Podemos za održavanje referenduma o neovisnosti Katalonije.

Konzervativna Pučka stranka, na vlasti u Madridu, smatra da bi o pitanju samoopredjeljenja trebalo konzultirati cijelu Španjolsku, a ne samo Kataloniju. “Ujedinjeno Kraljevstvo odluku o izlasku iz Europske unije donijelo je samo, bez glasanja ostalih članica EU-a”, odgovorio je Carles Puigdemont.

“Voljeli bismo i mi imati političara poput Camerona koji je na birališta pozvao dvaput”, smatra lijevo orijentirani političar Gabriel Rufian.

U zemlji se 26. lipnja održavaju novi parlamentarni izbori pošto četiri vodeće stranke nisu uspjele oformiti vladu poslije izbora u prosincu.

“Nakon tih izbora želimo čuti prijedlog buduće španjolske vlade o organiziranju referenduma u Kataloniji. Slušat ćemo prijedloge, no od referenduma ne odustajemo”, kazao je nedavno Puigdemont.

Komentiraj