FaH

BREXIT Plenković i Picula: Cameron je pucao sebi u nogu i zbog toga će patiti cijeli svijet

Andrej Plenković u sinoćnoj emisiji Otvoreno komentirao je izlazak Velike Britanije iz Europske unije. U emisiji su sudjelovali i Tonino Picula, umirovljeni diplomat Daniel Bućan te ekonomski analitičar Mladen Vedriš.

“Ovo je tužna priča Davida Camerona koji je unutarstranačku raspravu konzervativne stranke podignuo na globalnu krizu. Ovo je ničim izazvan referendum – ako si član, zašto glasovati protiv nečega što već postoji. Obećao je 2013. prije izbora referendum da bi riješio britansko-britansku debatu, koja je poslije postala europska debata.

Rezultat referenduma loš je za Camerona, koji ide u političku povijest kao svojevrsni pedro britanske politike, loš je za britanske građane, loš je za europski projekt i globalno je loš, pogledajte financijska tržišta. To je njegova osobna tragedija koja ima globalne reperkusije”, rekao je Plenković.

Tonino Picula: David Cameron je pucao sebi u nogu

“Cameron je čovjek koji se pucao u vlastitu nogu. Ono što je bilo tragikomično u kampanji jest to da je Cameron sunarodnjake pokušao uvjeriti da vole Europsku uniju i da u njoj vide korist za naciju, a prije toga sve je učinio kako bi im dao dovoljno goriva da igraju na percepciju EU-a koja je protivna interesima velike Britanije. Najviše će ispaštati oni koji su bili izrazito za ostanak, a to su mahom mladi ljudi do 25 godina”, rekao je Picula te dodao da odlazak otvara niz neizvjesnosti, kako za Veliku Britaniju, tako i za EU.

Umirovljeni diplomat Daniel Bućan rekao je kako pojam euroskepticizam pokriva više stvari.

“Ja sam među onim euroskepticima čiji skepticizam proizlazi iz racionalnog razmišljanja. Ne mogu zamisliti zajednicu naroda u kojoj bi narod bio sretan što se o njemu odlučuje na nekom trećem mjestu. Postoji i povijesno iskustvo takvih zajednica koje je uvijek vodilo na kraju sukobima i raspadu. Postoji iskustvo zajednica u kojima među jednakopravnijima ima jednakopravnijih i jačih i na kraju to loše završava. Točna je dijagnoza da je Cameron, zahvaljujući unutarstranačkim interesima, izazvao proces koji je doveo do ovoga. Ali da nema stvarnog euroskepticizma među stanovništvom Velike Britanije, ne bi bilo ni ovakvog rezultata”, smatra umirovljeni diplomat Daniel Bućan.

Mladen Vedriš, ekonomski analitičar, komentirao je što Brexit znači za hrvatsko gospodarstvo. Ustvrdio je da ozbiljne multinacionalne kompanije, “dok mi ovdje sjedimo”, u pojedinim zemljama već rade kratkoročne i srednjoročne projekcije.

“Trebamo sagledati koje su naše reakcije i interesi te što Brexit znači, ne za Veliku Britaniju, nego za nas. Trebamo vidjeti kako ćemo dalje, koji je utjecaj na refinanciranje naših obaveza i na kreditni rejting te trebamo pronaći načine da što manje platimo indirektnu cijenu ove britanske odluke”, zaključio je Vedriš.

Komentiraj