FaH

BREXIT: Pariz, Berlin i Varšava pozivaju 27-oricu da stisnu redove

Francuski, njemački i poljski ministri financija su na summitu Weimarskog trokuta u Parizu u srijedu pozvali 27 članica Europske unije da stisnu redove u pregovorima koji bi trebali početi između Bruxellesa i Londona u vezi Brexita.

“Pregovori o Brexitu ne bi trebali dovesti do slabljenja veza između 27-orice. Upravo suprotno, 27 moraju stisnuti redove”, rekao je njemački ministar financija Wolfgang Schauble na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj s francuskim kolegom Michelom Sapinom i poljskim Mateusom Morawieckim.

“Želimo zajedničko stajalište naših zemalja koji bi podržavalo pregovore koje vodi Komisija”, rekao je Sapin, uvjeren da tri zemlje koje sudjeluju na summitu  Weimarskog trokuta dijele jednake želje.

“Glavna opasnost pregovora je nesigurnost koja će dugo trajati”, dodao je i naglasio da je na summitu razmatrano i utaje poreza koje je poljski ministar nazvao “tumorom”.

“Razgovarali smo o najboljem načinu razmjene informacija među nama i djelovanja na europskoj razini kako bi zaustavili tu vrlo štetnu pojavu”, rekao je Morawiecki.

Weimarski trokut je osnovan prije 26 godina i okuplja dva najveća europska gospodarstva i Poljsku, koja će postati prva gospodarska snaga izvan eurozone kada Velika Britanija napusti EU.

Komentiraj