Britanski ministar znanosti i sveučilišta Sam Gyimah napustio je u petak vladu premijerke Therese May postajući šesti ministar koji je podnio ostavku u znak prosvjeda protiv njezina prijedloga sporazuma o izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

Gyimah koji se u kampanji 2016. zalagao za ostanak zemlje u EU kazao je da njezin prijedlog sporazuma znači da će Britanija predati “svoj glas i veto” i da premijerka ne bi trebala isključiti mogućnost drugog referenduma.

Njegova ostavka novi je udarac za May koja pokušava uvjeriti svoje zastupnike da podrže sporazum postignut u nedjelju s Bruxellesom.

May je, uoči izlaska zemlje iz EU-a za četiri mjeseca, suočena s kritikama svih strana uključujući Sjevernoirske stranke koja joj ‘drži’ većinu u parlamentu.

“Postaje mi sve jasnije da predloženi sporazum nije u britanskom nacionalnom interesu i da bi glasanje za taj sporazum bilo glasanje za neuspjeh”, napisao je Gyimah u izjavi o ostavci, prema Daily Telegraphu.

“Izgubit ćemo a ne preuzeti kontrolu nad sudbinom nacije”, dodao je.

Komentiraj

PREKOepa
Podijeli objavu
Prethodni članakOsuda protekcionizma na G20
Sljedeći članakVIDEO: ‘Čarolija adventa u Westgateu’ počinje ovu subotu
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.